6 Ağustos 1944, Ankara doğumlu Mehmet Teoman, 1950’lerde ilkokulu Paris’te okudu. 1960’larda Galatasaray Lisesi’ni bitirdi, biraz hukuk, biraz gazetecilik tahsili gördü. Muhabirlik, otobüs firmalarında hostluk, çeşitli otellerde resepsiyon memurluğu, küçük çaplı turistik tesislerde yöneticilik görevlerinde bulundu. Bu dönemde ilk evliliğini yaptı. İlk eşi Fatma Hanım’la 6 yıl evli kaldı. Bu evliliğinden ilk oğlu Ömer doğdu.
1970’lerin başlarında Koç topluluğuna girdi ve üç yıl boyunca TOFAŞ’ın Güney Doğu bölge sorumluğu görevinde yer aldı. İstifa edip şarkı sözü yazmaya başladı…
1975 Eurovision Türkiye
Elemelerinde Finale 3ncü sırada katılan Yeşim’in seslendirdiği sözleri Mehmet Teoman’a ait olan “Böyle mi Başlar” isimli şarkının müziğini yaptı. Ayrıca yine Mehmet Teoman’ın sözünü yazdıığı, müziğini kendisinin yaptığı ve kendisi tarafından seslendirilen “Özlenen Sevgi” isimli şarkıyla da 7nci sırada katıldı
ve 5nci oldu.
1975 yılında Eurovision Türkiye Elemelerine Yeşim, sözü Mehmet Teoman’a müziği Cahit Oben’e ait olan “Böyle mi Başlar” isimli beste ile katılmış ve Beşinci olmuştu.
Arzu Ece, 1977 yılının son aylarında TRT yönetimi Eurovision Şarkı Yarışmasına ikinci kez katılmak üzere hazırlıklara başlar. 1975’de yaşanan hezimet sonrasında 1976 ve 1977 yıllarında yarışmadan uzak kalan Türkiye 1978’de tekrar Eurovision
sahnesinde boy gösterecektir. Yarışmaya gönderilen eserler jüri tarafından ön elemeye tabi tutulur ve ulusal finalde yarışmak üzere 12 şarkı seçilir.
Finale kalan ekiplerden birinde Arzu da vardır. Sözleri Mehmet Teoman’a, bestesi Cahit Oben’e ait “Dosta Mektup” adlı şarkıyı yarı finalde Cahit Oben, üç kişilik vokal grubu eşliğinde seslendirecektir ve o üç vokalistten biri de Arzu’dur.
1979’da Ayşegül Aldinç’le
ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilik uzun sürmedi. Üçüncü ve son evliliğini Nesli Özsoy’la yaptı ve ikinci oğlu Aytek doğdu.
1980’lerde gazino, gece kulübü, tiyatro vb. mekânlara şov, kabare, müzikli oyunlar yazdı yönetti, sahneye koydu…
Aynı sektörde menajerlik, emprezaryoluk, süpervizörlük, prodüktörlük ve işletmecilik yaptı. Küçük çaplı kabareler yazdı, sahneye koydu.
1985’te vizyona giren Hakan Balamir, Meral Orhonsay ve Zuhal Olcay’ın oynadığı “Kurşun Ata Ata Biter” sinema filminin müziklerini yaptı.
1986 yılında vizyona giren Yaşar Alptekin ve Derya Arbaş’ın rol aldığı “Beyaz Bisiklet” sinema filminin müziklerini yaptı.
1990 yılında Carmen ve Cahide Sonku müzikalleri’nin şarkılarını yazdı.
1990’larda çeşitli sanatçılara albüm konsept danışmanlığı ve prodüktörlük yapmanın yanı sıra, bir sinema filminde ve çeşitli televizyon dizilerinde küçük roller aldı.
Nişantaşı’ndaki çatı katında aranjörlüğün tadına bakan Uzay Heparı ve o zamanlar Türk popunun parlak ‘arıza’larından diye bahsedilen Mehmet Teoman ile gırgırına “Ter İçinde” adlı bir albüm yaptılar. Uzay’ın ilk bestelerinin yer aldığı ve sözlerini Mehmet Teoman’ın yazdığı bu kaset albüm, “ahlaka mugayir” denilerek Kültür Bakanlığı’ndan vize alamadı. Ancak, piyasada satışı yasaklanan bu kaset bir iki bin civarında tezgah altından satıldı.
Mehmet Teoman 1993 yılında, müziklerini Gökhan Kırdar’ın yaptığı, oyuncu Derya Arbaş (Serap), Deniz Türkali (Melek), Uzay Heparı (Hakan), Deniz Atamtürk (Arif), Ayten Uncuoğlu, Cengiz Sezici, Serdar Bostancı, Kaan Girgin, Bennu Yıldırımlar ve Ceyhan Fırat (Beyza) oynadığı Yıldırım Türker’in Senaryo Yazarlığını yaptığı, Atıf Yılmaz’ın yönettiği, “Gece, Melek ve Bizim Çocuklar” isimli filmde rol aldı.
Yeni kurulmuş bir kanalda kendi hazırlayıp sunduğu özgün formatta 100 bölümlük sohbet programına imza attı. 25 senede yaklaşık 300 şarkı sözü yazdı.
Bu dönemin sonuna doğru DJ’liğe soyundu…
2004 yılında yayınlanan Beyazıt Öztürk’ün baş rolünü oynadığı “Karım ve Annem” TV dizisinde “Teoman” karakterini canlandırdı.
2007 yılının Ağustos ayında her türlü gece çalışmalarını, iş ilişkilerini askıya alarak, kalem kâğıdı bir kenara bırakarak hayatında ilk defa edindiği bir fotoğraf makinesiyle ve hiç bir eğitim almadan sokaklarda “Objektifiyle şarkı sözleri yazmaya” başladı.
2012 yılında yayınlanan “Krem” TV dizisinde rol aldı.
2013 yılının Aralık ayında Bodrum’a yerleşti.
2015 yılında kendi yazdığı şarkı sözlerinden seçme 6 eski 5 yeni parçadan oluşan ve Osman İşmen’in düzenlediği, Meltem Özcan’ın yorumladığı bu yeni versiyon 11 şarkıya kendi sesini de entegre etmek suretiyle bir albüm projesini hayata geçirdi.
Albüm çalışması yanı sıra “Bodrum Manzaraları” başlığı altında fotoğraflar çekmeye devam ediyor.
Efsane müzik adamı Mehmet Teoman, yeni albümü “Yaş 71” için 2015 Ocak ayı içinde fongogo.com sitesinden fon toplayarak en yenilikçi olduğunu gösterdi.
Şarkı sözlerini albümlerinde seslendiren sanatçılardan bazıları:
Türk popunun çok önemli şarkılarının yazarı Mehmet Teoman’ın kendi şarkılarını seslendirdiği albümü ‘’Yaş 71’’ Ada Müzik’ten yayımlanıyor.
Meltem Özcan’ın Mehmet Teoman’a eşlik ettiği bu albüme Nükhet Duru da iki şarkı ile konuk oluyor.
11 şarkının yer aldığı albümün kayıt, mix ve masteringi Özgür Özkan Mete tarafından Ada Müzik stüdyosunda yapıldı. Düzenlemeler ise usta müzisyen Osman İşmen tarafından yapıldı.
Albümde yer alan müzisyenler; Akustik Gitar ve Buzuki de Erdinç Şenyaylar, Elekto Gitar da Murat İşmen, Saksafon, Flüt, Keman ve Mandolin de Çağdaş Oruç, Piyano ve Bilgisayar Programında Osman İşmen yer alıyor.. Grafik tasarımı Hayalgücü tarafından yapılan albümün kapak portresi de Sibel Payyu izması taşıyor.
1990 yılında Uzay Heparı ile birlikte hazırladığı ‘‘Ter İçinde’’ adlı Kaset projesini yayınlayamayan Mehmet Teoman 26 yılın ardından çıkarttığı albümü ‘‘Yaş 71’’ ile birlikte yayımlanmak üzere bir de video klip hazırladı.
Sözleri Mehmet Teoman’a bestesi Yulduz Usmanova‘ya ait olan ‘‘Beyhude’’ adlı şarkıya Abakus Kreatif Medya tarafından çekilen klibin yönetmenliğini de Erhan Meydan üstlendi.
Albüm 25 Şubat’tan itibaren tüm müzik marketlerde ve dijital mecralardan temin edilebilir olacak.
(Albüm açıklaması)
Diskografi:
1974
Şerefe(Aranj.Orij.: El Bimbo-Bimbo Jet)
/ En Güzel Aşkı Bulacaksın (Aranj.Orij.: Gigi L'Amoroso - Dalida,
Söz: Mehmet Teoman, Müzik: Michaele)
(Tanju Okan 45’liği, Philips Plak 6070 047)
Gözünde Yaşlarla (Aranj.Orij.: Goodbye My Love Goodbye - Demis Roussos,
Türkçe Söz: Mehmet Teoman, Müzik: Mario Panas) / Sevince (Aranj.Orij.: My Reason - Demis Roussos,
Türkçe Söz: Mehmet Teoman, Müzik: Stilianos Vlavianos)
(Tanju Okan 45’liği, Philips Plak)
KADINIM (Aranj.Orij.: T'ais L'air D'une Chanson-Sergé Reggiani, Söz: Mehmet Teoman,
Müzik:-) / Yolculuk
(Tanju Okan 45’liği, Diskotür Plak 5152)
Pembe Panter / Kızmayın Bana (Söz: Mehmet Teoman, Müzik: Onno Tunç)
Yaşamın Gözlerin Kadar Güzel Olsun / Vedat Sakman (Albüm, Rec By Saatchi, 23.03 / 04.04.2011)
2. Aralık (Söz: Mehmet Teoman Müzik: Vedat Sakman)
3. Sizi Hatırlıyorum (Söz: Mehmet Teoman Müzik: Vedat Sakman)
10. Senden Sonra (Söz: Mehmet Teoman Müzik: Vedat Sakman)
12. Baharda Yeniden Açabilmek İçin (Söz: Mehmet Teoman Müzik: Vedat Sakman)
Ve Tanju Okan Sahnede (Albüm, Odeon Müzik, 21.05.2011)
The Best Of Ajda Pekkan (2xCD Albüm, Elenor Müzik, 03.06.2011)
(Elenor Müzik etiketiyle 1998 Mayıs'ta KB 062 052 katalog no.ile CD ve kaset olarak ve yine 2002 yılında CD olarak çıkarılan albümün şarkı sıraları değiştirilerek YENİDEN BASIMI)
13-O Benim Dünyam - 03:45 (Söz: Mehmet Teoman, Müzik: Melson Jose Paul)
2012
Nereye Kadar / Leman Sam (CD Albüm, Kalan Müzik, 06.02.2012)
7- Senden Sonra (Söz: Mehmet Teoman, Müzik: Vedat Sakman)
(Aranjelerini Emir Ersoy’un yaptığı, TMC Müzik etiketiyle çıkacak olan albümünde, bestesi kendisine ait beş eser ile birlikte toplam sekiz şarkı yeralıyor. Eserlerin sözlerini Mehmet Teoman, Müfide İnselel, Figen Şakacı yazdı. Ayrıca bestesi Cenk Taşkan’a, sözleri Mehmet Teoman’a ait klasikler arasında yeralan “Beni Benimle Bırak” adlı şarkıda Ayça Varlıer’e popüler müziğin sevilen ismi Yaşar eşlik etti.)
Yorgun ve Mutlu / Ayşegül Aldinç & Mehmet Teoman (Single, Odeon Müzik, 28.02.2013)
(24.12.1991 tarihinde çıkan albümün DİJİTAL olarak [YENİ BASIMI])