İlk defa 1965 yılında yapılmış olan bu yarışmanın dördüncüsü, henüz o tarihlerde bilinmiyor olsa da, son yarışma olacaktır. Türk Popu'nu derinden etkilemiş, Anadolu Pop akımının yerleşmesi ve kalıcı olması için büyük bir destek vermiş olan bu yarışma, 1971 yılında Günaydın gazetesinin el atacağı tarihe kadar kulak arkası edilecek, Günaydın'ın eki Saklambaç'ın çabaları da bir işe yaramayacak ve 1965 – 1968 arası altın çağ, 1968 yılında sona erecektir.
1965 yılında Hürriyet’in başlattığı “Altın Mikrofon” 1971 yılında Günaydın Gazetesi ile LCC‘nin iş birliği ile yeniden gerçekleşmiştir. Jüri üyelerinin arasında Selmi Andak'ın da yer aldığı yarışmanın ilk elemeleri Nişantaşı LCC'de yapıldı ve yarışmacılar 212'den 12'ye indirildi.
1972 Altın Mikrofon Yarışması'nın turnesine LCC Mankenler Revüsü de katılarak renk katmıştı. Turnede görevlendirilen orkestra da Avusturya'dan getirtilen Frizz Beyer Orkestrası idi. Yarışmanın sunucuları da Sevil-Vural ikilisi idi.
Turne olarak organize edilen yarışmaya katılan finalistler, başta İzmit, Balıkesir, İzmir, Kütahya, Ankara, Kayseri, Adana ve Gaziantep olmak üzere 12 vilayette halk huzurunda yarışıyor ve finalin yapılacağı İstanbul dahil 9 gün sürecek turneye katılıyorlardı. 9ncu günde İstanbul'da final yapılacaktır. Bu turneye, Pop Tops'un Mamy Blue'suna "Oy Anam Oy" Türkçe uyarlamasıyla Ocak ayında Türkiye'de ilk sıralara yükselerek birden ünleniveren, henüz 4 yaşındaki Arda Kardeş de konuk sanatçı olarak katılacaktı ama, kulak rahatsızlığı nedeniyle mümkün olmadı. Sadece İstanbul'daki finale konuk oldu.
İstanbul Emek Sineması'nda yapılan İstanbul finalinde finalistler, (sahneye çıkış sırasına göre) profesyonel müzik kariyerine ilk kez burada adım atan Nur Belda (yani Nur Yoldaş) "Kardaş" adlı düzenlemesiyle katıldı. Ardından Barış Manço'nun 1961'den 1963'e kadar 3 yıl birlikte olduğu grubu Harmoniler'de yer alan ve sonradan solo çalışmalara yönelen ve bu yarışmada Ergüder Yoldaş'ın bestesi "Kara Kuzu" ile Ömer Aysan, Aşık Veysel'in bir şiirinden esinlenerek yaptığı ilk bestesi olan "Kükredi Çimenler" eseriyle katılan Edip Akbayram'ın yanısıra, Neyzen Ali bestesi Kul Himmet'ten düzenlenen "Gün Akşam Oldu" ile Salim Dündar sahne aldı.
Ardından Karacaoğlan’dan "Frengistan" ile Muzaffer Uludağ, "Quando Caliente El Sol" adlı parçanın Türkçe aranjmanı olan "İlk Aşkım" ile Hüsnü Güleryüz, Tek başına gitarıyla ve "Yörüklü Akkız" bestesiyle Faruk Şentürk, "Şalvarı Rüzgardan da Bol" adlı şarkısıyla Kartal Kaan, "Bindallı" bestesiyle İlhan Gencer, "Sarı Kız" isimli parça ile gecenin ikinci bayan yaışmacısı Arzu Akan ve bu yarışmadan önce bugünki Açık Hava Tiyatrosu'nda yapılan 1972 Altın Ses Yarışması'nın birincisi olan ve bu yarışmaya "Karanlık Dünyam" isimli bestesiyle katılan İskender Doğan sahne aldı.
Yarışmada Nur Belda (Nur Yoldaş), Edip Akbayram, Salim Dündar, İlhan Gencer ve İskender Doğan gibi sonradan daha da ünlenecek finalistler vardır.
1972 yılında yapılan yarışma Türk Popu'na, birinci olan Edip Akbayram dışında çok önemli diğer bir ismi daha kazandırır. Salim Dündar, bu yarışmanın ikincisi idi ama, 70'li yıllara ismini yazdırmış bir sanatçı olacaktır. Salim Dündar, 1964'te Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası'nda baterist olarak davul çalarak başlayan müzik kariyerine, 1965'te Mesut Aytunca ve Silüetler Grubu'nda baterist olarak devam ederken Silüetler'in ilk Altın Mikrofon Yarışması'na katılmasından hemen önce gruptan ayrılmış, kendi adına solist olarak 34. sırada bu yarışmaya katılmış, ancak finallere çıkamamıştı. 1966 yılında da Kadri Ünalan Orkestrası elemanı oldu. 1972'deki bu yarışmada ise Salim Dündar, artık davulu tamamen bırakmış, sadece bir solist olarak katılıyordu.
Edip Akbayram elemelerde 9uncu sırada sahneye çıktı ve 12 finalist arasına girdi.
1972 yılında yapılan bu yarışma, birinci olan Edip Akbayram gibi çok önemli bir ismi kazandırır Türk
Popu'na. Ama yine de ortam değişmiştir. Anadolu Pop zaten başını alıp gitmiştir
artık. Hümeyra, Barış Manço, Cem Karaca, Selda, Fikret Kızılok, Moğollar başta
olmak üzere bu akım epeyce büyük isim, epeyce hit şarkı yaratmıştır. Zaman, artık
60'ların ortasında olduğu gibi imkansızlıklarla dolu değildir, bu nedenle de
yarışmanın yapılıyor olmasının ilginçliği kalmamıştır...
Türk Popu, bu yarışmanın desteği ile belki de alınması yıllarca sürecek uzun bir
mesafeyi almış, geniş yığınlara sesini bu yarışma ile duyurabilmiştir. Hatta gelinen
nokta maksadı bile aşmıştır denilebilir. Türk Popu, tahmin edilebilenden daha kısa
bir süre içinde, hayallere bile sığmayacak ölçüde renklenmiştir. Atılan temel o
kadar sağlam atılmıştır ki; ne arabesk, ne 12 Eylül, ne de başka gelişme Türk
Popu'nu etkilemiyecek, çok zor olan 2000'li viraj bile rahatlıkla dönülebilecektir.
(Alıntı: Naim Dilmener yazısı - Kaynak:
www.birzamanlar.net)
1972 yılının Altın Mikrofon’u Türk Pop’una Edip Akbayram’ı kazandırmasına rağmen ancak başlangıçta yaşanan heyecan kalmamıştı. Yarışma, Türk Pop müziğinde önemli mesafeler alınmasını temin etmiş 70’li yıllarda müziğe damgasını vuracak genç yeteneklerin önünü açmıştı.
Çıkarılan 45'lik Plaklar (İstanbul Plak):
(Açıklama: Y.Ş.=Yarışma Şarkısı)
İlk Üç Dereceye Girenler:
-
Edip Akbayram
-
Kükredi Çimenler (Y.Ş.)
/
Boşu Boşuna
-
Salim Dündar
-
Bir Dost Bulamadım Gün Akşam Oldu (Y.Ş.)
/
Kalbimi Kim Çalıyor
-
Ömer Aysan -
Mış Mış
/
Kara Kuzu (Y.Ş.)
Sonraki Dereceye Girenler:
Güncelleme: 22.12.2019
|