1989
1990
1991
90'lý yýllara girildiðinde, tüm dünyada ve ülkemizde bir müzikal kýrýlma söz konusudur. Dünya müziðinde yýllardýr egemenlik süren ve 80’lere damgasýný vuran (euro-pop, eurobeat-disco diye de adlara ayrýlan) melodik pop müzik, yerini acid, rap ve hip hop gibi alt yapýsý tamamen teknolojik ritmlerden oluþan ve melodiden uzak þarkýlara býrakýrken, ayný yýllarý arabesk/taverna ile geçiren ülkemiz de yavaþ yavaþ pop müziðe geçiþ sürecini yaþýyordu.
(Sinan Doyan'ýn 21.Haziran.2006 tarihli makalesinden alýntýdýr)
Eurovision konsepti açýsýndan ise 90'lý yýllara gelindiðinde Eurovision Þarký Yarýþmasý, Türkiye'de gördüðü ilgiyi kaybetmeye baþlamýþtý. Yýllardýr bir türlü elde edilemeyen baþarý, izleyiciyi yýldýrmaya baþlamýþtý. Arabesk ve taverna türü müziklerin 80'li yýllara damgasýný vurmasý nedeniyle de olsa gerek Eurovision'a 80'lerin ortasýnda baþlayan bu ilgi kaybý, 90'larda özel televizyon kanallarýnýn açýlmasýyla iyice artacak, yarýþma unutulmaya baþlanacaktý.
Ancak bütün bu olumsuzluklara raðmen Türkiye yine de Eurovision'a katýldý.
Türkiye Eurovision seçmeleri finalini, 24 Þubat'ta Ankara Arý Stüdyolarý'nda Korhan Abay sundu. Bir önceki yýlýn "Bölgesel Jüri" uygulamasý bu yýl da vardý.
Önceki yýllarda gerek Eurovision Elemelerinde gerekse ülkemiz müzik piyasasýnda yýldýzý yavaþ yavaþ parlamaya baþlamakta olan Kayahan, bu Eurovision yarýþmasýna da vokalde geçen sene olduðu gibi Demet (Saðýroðlu) ile birlikte yine katýldý.
Bu yýl diðer katýlanlar arasýnda Candan Erçetin Cihan Okan ile ikili olarak, yine Fatih Erkoç, Sevingül Bahadýr, Rüya Ersavcý,
Sertab Erener, Tülay Sargýn (Asya), farklý gruplarda yer alan Ýzel ve Çelik, besteci olarak Ercan Saatçi gibi günümüzün ünlüleri bulunuyordu. Oya Küçümen Bora'sýz ama bir Bora bestesiyle katýlýyordu.
Ýlhan Ýrem de, Eurovision Türkiye Elemeleri için bir þarký yolladý.
Ýrem, yine Ultraviyole Grubu namýna icra ettiði "Komedi" isimli þarkýsýnda sahnede Seden Gürel'le unutulmaz bir sahne þovu sergiledi.
Finale katýlmýþ olan Þarkýlar :
1- Bir Perdelik Aþk - Sonat & Seda Baðcan (Söz: Savaþ Baðcan - Müzik: Can Atilla) (8nci )
2- Selam Yabancý - Ýzel Çeliköz (Söz: Fikret Þeneþ - Müzik: Selçuk Baþar) (15nci)
3- Kime Ne - Sibel Tüzün (Söz: Zeynep Talu - Müzik: Levent Çoker) (9ncu)
4- Herþey Müzik - Sevingül Bahadýr (Söz: Aysel Gürel - Müzik: Garo Mafyan) (14ncü)
5- Sen Benimlesin - Sertab Erener
(Söz: Aysel Gürel - Müzik: Uður Baþar) (6ncý)
6- Serseri Aþýk - Oya Küçümen (Söz: Bora Ebeoðlu - Müzik: Turhan Yükseler) (7nci)
7- Zamanda Gezinti - Tülay Saygýn (Asya), Adalet Güzey, Elif Öztürk & Çelik Eriþçi (Söz: Nezih Topuzlu - Müzik: Selmi Andak) (10ncu)
8- “Sensiz Olamam” - Kurtalan Ekspres (Söz: Meltem Taþkýran - Müzik: Ercan Saatçi) (13ncü)
9- Gözlerinin Hapsindeyim - Kayahan & Demet Saðýroðlu
(Söz ve Müzik: Kayahan Açar) (1nci)
10-Bilinmeyen Bir Yerlerde - Piramit (Söz ve Müzik: Feyyaz Kuruþ) (12nci)
11-Komedi - Ultraviyole (Söz ve Müzik: Ýlhan Ýrem) (3ncü)
12-Yýldýz Beyazý - Cenk Sökmen (Söz: Firuzan Eroðlu - Müzik: Ümit Eroðlu) (11nci)
13-Hep O Þarkýlarý Söyle - Rüya Ersavcý, Can Uðurluer & Gülgün Yýldýz (Söz: Can Uðurluer - Müzik: Þevket Uðurluer) (2nci)
14-Daha Kolay - Cihan Okan & Candan Erçetin (Söz: Ýlhan Ýrem - Müzik: Melih Kibar) (4ncü)
15-Özledim - Fatih Erkoç (Söz ve Müzik: Fatih Erkoç) (5nci)
Ancak puanlar toplandýðýnda, Türkiye Eurovision finallerinde daha önce de beþ kez þansýný denemiþ, bir önceki yýlda da "Ve Melankoli" þarkýsý ile 2ncilik almýþ olan Kayahan (Açar)'ýn besteleyip seslendirdiði "Gözlerinin Hapsindeyim" isimli parça birinciliðe seçildi. Günümüz pop müzik sanatçýlarýndan Demet Saðýroðlu da bu finalde Kayahan'a yine vokal yapýyordu.
1990 Eurovision Þarký Yarýþmasý:
ESC'in yapýldýðý tarih : 05 Mayýs 1990
ESC'in yapýldýðý yer : Yugoslavya / Zagreb
Türkiye'nin Sahne Sýrasý : 4
Katýlan Þarký:
Gözlerinin Hapsindeyim
Tanýtým Klibi:
Gözlerinin Hapsindeyim - Kayahan & Demet Saðýroðlu
Seslendiren : Kayahan (ve vokalde Demet Saðýroðlu)
Söz ve Müzik : Kayahan Açar

Þarký Sözü:
GÖZLERÝNÝN HAPSÝNDEYÝM
Hay la la la la... la la la la la la la la la la...
Hay la la la la... la la la la la la la la la la...
Kaç gündür hasretinle alevlenirken düþünceler
Ben çýlgýn ben yine gözlerinin hapsindeyim
Kaç gündür hasretinle alevlenirken düþünceler
Ben çýlgýn ben yine gözlerinin hapsindeyim
Ellerim yüzümde, susmuþ dudaklarým
Ýsyanlarda gönlüm, zaman gardiyandýr
Ah... ben yine gözlerinin hapsindeyim
Aman vermez hasretin, ay ay ay...
Hay la la la la... la la la la... içimde martýlar
Hay la la la la... la la la... sen gözyaþlarýmdasýn
Kaç gündür hasretinle alevlenirken düþünceler
Ben çýlgýn ben yine gözlerinin hapsindeyim
Ellerim yüzümde, susmuþ dudaklarým
Ýsyanlarda gönlüm, zaman gardiyandýr
Ah... ben yine gözlerinin hapsindeyim
Aman vermez hasretin, ay ay ay...
Hay la la la la... la la la la... içimde martýlar
Hay la la la la... la la la... sen gözyaþlarýmdasýn
Hay la la la la... la la la la... akþam firarlarý
Türkiye’ye Puan veren ülkeler :
Yugoslavya (7), Almanya (5), Norveç (4), Hollanda (3), Ýzlanda (2)
Puanlarýn Toplamý : 21
Sýralama Derecesi : 17. (22 ülkeden)
Türkiye hangi ülkelere kaç puan verdi? :
Yugoslavya (12 puan):
Tajci-Hajde Da Ludujemo
Ýspanya (10 puan), Ýtalya (8 puan), Avusturya (7 puan), Ýsviçre (6 puan), Ýrlanda (5 puan), Fransa (4 puan), Hollanda (3 puan), Danimarka (2 puan), Ýzlanda (1 puan)
Yarýþma ve Ardýndan:
Ancak bu þarký, Yugoslavya'da yapýlan Eurovision'a bir hayli deðiþtirilerek gitti ve ESC finalinde, katýlan 22 ülke arasýndan 17ncilik alabildi.
Gözlerinin Hapsindeyim, yarýþmada 21 puanla 17. Sýrada kaldý ama, Türkiye'de çok tutuldu. Kayahan'ý uzun süre liste baþýnda tuttu ve müzik defterinde yeni bir sayfa açtý. Kayahan'ýn yanýnda vokalist olarak yer alan Demet de yarýþma sayesinde tanýndý ve dikkat çekti.
Oylamalar:
Bölüm - 1:
Bölüm - 2:
Bölüm - 3:
Bölüm - 4:
1990 yýlý tablosu þöyle oldu:
1. Ýtalya
2. Fransa
3. Ýrlanda
...
17.Türkiye
TRT'nin 2004'te hazýrladýðý Eurovision Maceramýz
Eurovision Maceramýz, 1990: Gözlerinin Hapsindeyim - Kayahan
Yarýþmadan sonra çýkarýlan 45'lik/kaset ve kapak/larý:
Kaset (Raks Müzik)
Gözlerinin Hapsindeyim - Kayahan & Demet Saðýroðlu
|