Grup rüzgarların durmak bilmediği Çanakkale’de, 1993’ten itibaren çeşitli şekillerde bir arada çaldı, 1 Eylül Dünya Barış Günü gibi etkinliklere katıldı. İlk yıllarda farklı şehirlerde yaşıyor olmalarından dolayı biraraya geldiklerinde yollar katedip sonunda kendileri için bir "İHTİYAÇ MOLASI" vermeleriyle grubun adı ortaya çıkmış oldu.
İhtiyaç Molası, Taner Sarf (Gitar-vokal), Sinan Gürsoy (Bas), Tolga Çebi (Keman-klavye) ve Grubun isim babalığınıda yapan Burak Gündoğan (Davul-vurmalılar) tarafından 1995 yılında kuruldu. (Murat Güllü, Burak Gündoğan gruptan ayrıldıktan sonra ekibe dahil olmuştur.)
1995’ten itibaren, grup elemanlarının İstanbul’da yaşamaya başlaması ile İhtiyaç Molası sürekli bir grup kimliği altında çalışmalarına başladı. Bir süre, başkalarının (cover) şarkılarını çalarak ve doğaçlamalar yaparak birçok yerde sahne aldılar ve isimlerini duyurmaya başladılar. Bu arada yaptıkları besteleri de bu mekanlarda çalmaya başladılar ve alınan olumlu tepkiler albüm yapma fikrini ortaya çıkarttı. Bunun için öncelikle kendilerine bir çalışma stüdyosu yaptılar. 4. Levent Sanayi Mahallesinde “inşa” ettikleri bu stüdyo sayesinde rahat bir çalışma ortamı buldular.
1996 yılında Zuhal Müzik’in “Rock House”da düzenlediği yarışmada ilk beşe kaldılar. 1997 yılında 2.Roxy Müzik Günleri’nde avant-garde dalında finale kaldılar.
1998 yılında Ada Müzik tarafından çıkarılan “Sesimizi Yükseltiyoruz” adlı toplama albümde “Çengi” ile yer aldılar.
Albüm fikrinin ardından, yapımcı aramaya başladılar ve sonunda Zihni Müzik’le albüm için anlaşmaya varıldı. Daha önce yapılan emprovize çalışmaların düzenlenmesi ile enstrümantal ve İngilizce sözlü parçalardan oluşan ve müzik eleştirmenlerinin “progressive rock” olarak tanımladığı "Milad" ortaya çıktı. Kayıt öncesi 2 aylık bir prova döneminden sonra, albüm kayıtları Raks-Marşandiz stüdyolarında Okan Doğu ile birlikte gerçekleştirildi ve albüm, Nisan 1999 tarihinde çıktı. Albümün çıkışından sonra İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir ve Çanakkale’de çesitli konserler verdiler.
Ekim 1999’da “Çengi” adlı parçaya bir de klip çektiler. Albümle ilgili birçok yayın organında olumlu eleştiriler yayınlandı. Özellikle yurtdışında bulunan progressive rock ile ilgili websitelerinde gelecek vaat eden grup olarak gösterildiler. Bu özelliklerinden dolayı "Gibraltar Encylopedia of Progressive Rock"ta yer aldılar.
1999 sonundan itibaren grup elemanları askerlik nedeniyle 2 yıl kadar bir araya gelemediler. Bu görevlerinin sonunda tekrar toplanan grup, Taner’in yaptığı stüdyoda provalarına başladı. Aynı stüdyoda yapılan kayıtlarla İhtiyaç Molası’nın ikinci albümü "1,5”, Eylül 2004’te Çan Müzik etiketiyle piyasaya çıktı.
Albüm 1993 – 2003 yılları arasında bestelenen 11 Türkçe parçadan oluşmaktadır. Düzenlemeler ve kayıtlar İhtiyaç Molası tarafından yapıldı. Albümün miksajını ise ilk albümde olduğu gibi Okan Doğu yaptı, mastering ise Çağlar Türkmen tarafından yapıldı. “1buçuktanem” ve “Sus” adlı parçalara yine grubun imkânları ile klip çekildi. “Sus” parçasının klibi Dream TV’de 10 hafta boyunca Top 10’da (Dream10) kaldı. "Her Zaman" adlı parçaya çekilen klip halen müzik kanallarında gösterilmektedir.
İtalya’da bir radyoda -radio popolare; “from Genesis to Revelation” programında Mart 2002’de ayın grubu seçildiler. Avrupa’da birçok radyonun playlistine girdiler. Yurtdışında progressive rock dağıtımı yapan firmaların kataloguna girdiler.
İhtiyaç Molası şu anda 3. albüm hazırlıklarını sürdürmektedir. Albüm hazırlıkları sürerken grup konserler ve performanslar vermeye de devam etmektedir.
İhtiyaç Molası 10 Yıl Sonra ‘Kapılar’dan Rock Severleri Yeniden Selamlıyor!
Türk rock müziğin az görünüp çok sevilen gruplarından İhtiyaç Molası uzun süren molaya son vererek dinleyicilerini üçüncü albüm “Kapılar” ile selamlıyor.
1995’te Çanakkale’de kurulan İhtiyaç Molası, ilk günkü kadrosunu koruyarak 20. yılı tamamlayan, dünyadaki az sayıda müzik grubundan biri. Bu özelliğini koruyabilmek ve tekrar birlikte çalabilmek için kendi tabiriyle “üzerindeki yükü tam da istediği bir kalitede atmayı” bekleyen İhtiyaç Molası üçüncü albüm “Kapılar”da yenilerin yanı sıra, geçmişi 15 sene öncesine dayanan, konserlerde çalınan ve dinleyicinin tanıyıp sevdiği ama henüz kayıt altına alınmamış parçalara da yer veriyor.
İlk albüm “Milad”ı 1999, ikinci albüm “1,5”u 2004’te yayımlayan İhtiyaç Molası “Kapılar” ile çekirdek dinleyici kitlesine kendisini hatırlatırken aradaki zaman diliminde değişen yeni kuşaklara da kendisini tanıtmayı hedefliyor. İhtiyaç Molası’nın kimi zaman teatralleşen müziğinin temelinde, içlerinde kodlanan her türlü duygunun bilinçaltlarından çıkışı yer alıyor.
Albümün açılışını yapan “Kapılar” gerek sözleri gerekse sound, trafik ve soloları ile zamansız bir şarkı özelliği taşıyor.
Daha önce bir dizi projesi için yazılan ve enstrümantal bir parça olan “Eflatun”, İhtiyaç Molası’nın parçayı albüm için tekrar düzenlemesinin ardından hem lirik hem futuristik bir kimlik taşıyor.
Grup üyelerinden Tolga Çebi’nin Orhan Kemal’in “Tersine Dünya” oyunu için yazdığı ödüllü bir müzik olan “Of” grubun aşina tınısından farklı olmakla birlikte öyküsü ve müziği ile geniş bir kitleye göz kırpıyor.
“Kapasite”, yazıldığı tarih eski olsa da tekerrürden ibaret konjonktürde güncelliğini her zaman koruyacak parçalardan biri olarak; “Kompliman”, “Bir Gül Yeter”, “Gafil”, “Ölmüş” ve “Topla Kendini” ise İhtiyaç Molası’nın, ne bir eksik ne bir fazla, dört kişisi olmadan yapılamayacak müzikler olarak dikkat çekiyor.
İhtiyaç Molası, daha önce olduğu gibi bu albümde de sözlerini Taner Sarf’ın yazdığı bir İngilizce parçaya, “Bloody”ye yer veriyor. Albümün kapanışını yapan ve bir İhtiyaç Molası klasiği olan “Çengi” ise ilk albüm “Milad” ile üçüncü albüm “Kapılar” arasında kuşaktan kuşağa ulaşan bir köprü işlevi üstleniyor.
Taner Sarf (gitar, vokal), Tolga Çebi (keman, keyboard, vokal), Sinan Gürsoy (bas, vokal) ve Murat Güllü’den (davul, vokal) oluşan İhtiyaç Molası’na albümde Meriç Demirkol (saksafon) eşlik ediyor.
Kayıt ve mikslerini, Nekropsi grubundan tanıdığımız Cem Ömeroğlu’nun yaptığı “Kapılar” Sony Müzik etiketiyle 27 Kasım’da tüm dijital platformlardaki yerini aldı; 18 Aralık'ta da CD formatında dinleyiciyle buluşacak.
“Kapılar” albümünün lansman konseri konuk müzisyenlerin katılımı ile 23 Aralık Çarşamba akşamı Coop Bar’da gerçekleşecek.
(Kaynak: www.magazinci.com - 06.12.2015 / www.magazinkolik.com - 07.12.2015)
İhtiyaç Molası ‘Kapılar’ı Bir Bir Aralıyor!
İhtiyaç Molası, üçüncü albümü “Kapılar”ı geçtiğimiz günlerde yayımlayarak dinleyicisinin 10 yıllık beklentisine son verdikten sonra, şimdi de iki video klip ile arayı kapatıyor.
Sony Music etiketiyle yayımlanan “Kapılar” albümünün ilk klipleri “Kapasite” ve “Kompliman” için yayınlandı.
Söz ve müziğini Taner Sarf’ın yazdığı “Kapasite” muhalif sözlerine karşın albümdeki diğer parçalara nazaran daha sade ve düz müziğiyle dikkat çekiyor. Enstrümantal “Kompliman”ın Taner Sarf ve Tolga Çebi’ye ait müziği ise İhtiyaç Molası’nın kimi zaman teatralleşen müziği özelinde herkesin kendi öykülerini bulabileceği öznel bir anlatım içeriyor.
Taner Sarf (gitar, vokal), Tolga Çebi (keman, keyboard, vokal), Sinan Gürsoy (bas, vokal) ve Murat Güllü’den (davul, vokal) oluşan İhtiyaç Molası’nın 2014 yılında gerçekleşen albüm kayıtları sırasında Deneyevi’nde çekilen “Kapasite” ve “Kompliman”ı Onur Altın ve Kemal Seçkin yönetti.
(Kaynak: www.magazinci.com - 06.12.2015 / www.magazinkolik.com - 07.12.2015)
İhtiyaç Molası “Kapılar” Klibiyle Mülteci Sorununa Dikkat Çekiyor?!
Türk rock müziğinin sevilen gruplarından İhtiyaç Molası, Sony Music etiketiyle çıkan yeni albümünün ilk klibini albüme de adını veren “Kapılar” şarkısına çekti.
Yüzyılın en büyük problemi olarak tanımlanan mülteci sorununa değinen klip, aynı zamanda bir var bir yok olan umut kavramına, kaçak göçmen sorunu üzerinden yaklaşıyor.
Öyküsüyle, kurgusuyla ve anlatım diliyle kısa film olarak tasarlanan klipte İhtiyaç Molası, mülteci sorununa karşı pencereden bir bakış sunarak, empati duygusu yaratmayı amaçlıyor.
İhtiyaç Molası grubunun üyeleri Taner Sarf, Tolga Çebi, Sinan Gürsoy ve Murat Güllü’nün de oyuncu olarak yer aldığı klip, uzun süre kendisinden söz ettirecek öyküsüyle, önemli bir konuyu gündeme getirerek gündem yaratacak bir özelliğe sahip.
“Kapılar” klibi için geceli gündüzlü iki gün süren çekimlerde 50 kişilik bir oyuncu kadrosu yer aldı. Yönetmenliğini Melih Eryılmaz’ın, görüntü yönetmenliğini Hakkı Yazıcı’nın üstlendiği ve Rumeli Feneri, Alibeyköy Baraj gölü, Sarıyer ve Karaköy’de çekimleri gerçekleşen projeye İstanbul merkezli üç prodüksiyon şirketi destek verdi.
(Kaynak: www.magazinkolik.com / www.kralmuzik.com.tr - 18.03.2016)
“Sen Benim Şarkılarımsın” İle İhtiyaç Molası!...
Romantik aşk şarkılarının usta ismi İlhan Şeşen’in en sevilen şarkılarının, başarılı sanatçı dostlarının yorumlarıyla buluştuğu tribute albümü ‘Hediyem’in üçüncü video klibi, albümde İhtiyaç Molası’nın yorumuyla yeniden hayat bulan “Sen Benim Şarkılarımsın” şarkısına çekildi.
Sözü ve müziği İlhan Şeşen’e ait olan ve sanatçının klasikleşmiş şarkıları arasında yer alan eserin video klibi; Türk rock müziğinin az görünüp çok sevilen gruplarından İhtiyaç Molası’ndan geldi.
Grubun sıcak ve samimi sahne performansları eşliğinde IF Beşiktaş’ta kaydedilen video klibin yönetmeni ise Polat Bektaş.
(Kaynak: www.magazinci.com - 18.03.2020)
Grup Üyeleri: Taner Sarf (Gitar - Vokal)
Sinan Gürsoy (Bas Gitar)
Tolga Çebi (Keman - Klavye)
Murat Güllü (Davul - Vurmalı çalgılar)
Diskografi: 1998 Sesimizi Yükseltiyoruz (Toplama Albüm, Ada Müzik, 06.07.1998)
1. Tavus Havası - Baba Zula - 01:45
2. Civciv - Zen - 05:24
3. Freedom Birds of Africa - İstanbul Blues Kumpanyas - 03:05
4. Çengi - İhtiyaç Molası - 04:51 5. Kervan - Siddhartha - 04:25
6. Asıl O - Lodos - 03:49
7. I Like My Secret - Kapsül - 03:42
8. Derinlik - Nekropsi - 05:49
9. Re-renk - Atlas - 05:29
10.Başka Bir Yaz - Sava - 03:53
11.Brave and Busy - Too Much - 03:59
12.Vur Hadi Vur - Kara Öfke - 03:27
13.Metropol - Hedef 12 - 04:07
1999 Milad (Albüm, Zihni Müzik 900092, 26.03.1999)
1- Çizgi
2- Taken
3-
Çengi 4- Milad
5- Ortamalı
6- Shine
7- Buffalo
8- D'Pain M.Ö.
9- Kelek
10-Delikanlı
11-İstanbul
12-So
13-Laura Ashley (Bonus) Konuk Müzisyen: Cevdet Erek (Dj Embe)
Kayıt: Okan Doğu (1999 RMS)
Mix: Okan Doğu (1999 RMS)
Mastering: Okan Doğu (1999 RMS)
Kapak Tasarım: Turgut Yüksel
2004 1,5 (Albüm, Çan Müzik, 30.08.2004)
1-
1buçuktanem 2-
Her Zaman 3-
Ay 4- Uyandım
5-
Sus 6- Gülümse
7- Gece
8- Mekanlar
9- Dümeni Bırak
10-Merak Oldum
11-Umut
12-Bonus
Premix: im (2003 MTRPLTK)
Mix: Okan Doğu (2004 Stüdyo Özden)
Mastering: Çağlar Türkmen (2004 İMAJ)
Fotoğraflar: Cemil Ağacıkoğlu
Grafik Tasarım: Tamer Atik (ÖYKÜ)
2024 Hem Orada Hem Burada Vol.5 (Derleme Albüm, Gloss Musik GmbH, 15.02.2024)
7- İhtiyaç Molası - Seni Buldum Ya (Original version of Oi Stignes Ekeines)
- 02:56 (Beste: Orhan Gencebay, Aranje: İhtiyaç Molası)