1886-Kanto (Müzikleri)
Kanto adı, İtalyanca’da şarkı söylemek anlamına gelen “cantare” ya da “canto” sözcüğünden gelir.
Kanto (Müzikleri) Tuluat Tiyatrolarında oyundan önce veya perde ve oyun aralarında küçük orkestralarca çalınıp genellikle kadın solistlerince söylenen şarkılar olarak ortaya çıkar.
O dönemin önemli orkestra icracıları: kemani Kıvırcık Toni, klarnetçi Salih Efendi. Küçük orkestralar trampet, keman, klarinet, trombon, trompet, kontrbas gibi batı enstrümanlarından oluşmaktaydı.
İlk kez Güllü Agop Tiyatrosu’nda ortaya çıktığı bilinir. Sonra yolu Galata, Beyoğlu derken Şehzadebaşı Direklerarası’na uzanmıştır.
İlk kantocu olarak kesin bir bilgi yoksa da Armik Hanım’ın adı geçmektedir. Kanto’nun İstanbul’daki ilk icrasını, kimileri Peruz Hanım’ın, kimileri de Aranik Hanım’ın yaptığını söylese de kantonun ilk çıkışına dair kanıt teşkil edecek bir belge maalesef arşivlerde mevcut değildir. Ancak o dönemin ünlü kanto şarkıcıları arasında Peruz ve Şamram (Şamiram) hanımlar, Kamela (Fatika) vardı.
(Peruz Hanım'ın bestesi:
Ben Kalender Meşrebim (Dehr-i Yalan) )
O dönemin diğer ünlü kantocuları da Galata tiyatroları ve Direklerarası Kantoları [Google´da Ara - turkpopmuzik.net üzerinden] temsilcisi sayılan Kantocu  Küçük Virjin (Küçük Verjin) [Google´da Ara - turkpopmuzik.net üzerinden], yine Direklerarası Kantoları'nın temsilcisi de Zarife Hanım, diğerleri de Kemani Kıvırcık Toni, klarnetçi Salih Efendi'nin icra ettiği kantolarda Aramik (Aranik) [Google´da Ara - turkpopmuzik.net üzerinden], Viyolet, Eleni, Küçük Amelya [Google´da Ara - turkpopmuzik.net üzerinden] gibi isimler vardı.
Bu yıllarda Türk kantocular da çıkmaya başlamıştı. O devrin ünlü kantolarından Değirmenci kantosunu söyleyen bayan kantocu Gülistan Hanım [Google´da Ara - turkpopmuzik.net üzerinden], Leblebici kantosunu seslendiren Bursalı Hamid Bey [Google´da Ara - turkpopmuzik.net üzerinden] en tanınmışlarındandı.
[ Geri Dön ]
TARİHTE MÜZİK OLAYLARI Telif Hakkı © Gönderen: Turkpopmuzik.net - (1435 okuma) |