1965'da 22 yaşındayken henüz Tıp Fakültesi öğrencisi olan grup üyesi ve kurucusu Mesut Aytunca (Solo gitar) 1944 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Tıp Fakültesi üçüncü sınıftan ayrıldıktan sonra Gazetecilik Yüksek Okulu'na girdi ve buradan mezun oldu. Mesut Aytunca müzik hayatına 16 yaşlarında Gökçen Kaynatan orkestrasında bas gitar çalarak başladı. Bu orkestradan ayrılarak Erol Bilem ile kendi grubunu kurdu. 1965'da yine 22 yaşında Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi öğrencisi olan ve grubun bas gitarist Erol Bilem ve 1965'da henüz Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi olan Metin Alatlı grupta elektro-org çalıyordu.
Önceleri radyoda Bilgesu Duru'ya (Erenus) eşlik eden topluluğun ilk bateristi ise Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası’ndan Salim Dündar’dı. Silüetler ismini alan topluluğun bu ismi alma nedeni, ilk dönemlerde uyguladıkları Shadows tarzı gitar stili ve sahnede ışık oyunlarıyla kendilerini yalnızca silüet olarak göstermeleriydi.
Grubun kimlik kazanma sonrası ilk kadrosu, solo gitarda Mesut Aytunca, bas gitarda Berç Kürkçü, ritm gitarda Erol Bilem, bateride Koray Yılmaz ve vokalde Muzaffer Güler'den oluşuyordu. Grup Robert Kolej’in son kez organize ettiği 3. Boğaziçi Festivali’nde folk düzenlemesi alanında "Üsküdar" ile üçüncülük kazanır ve bu sıradışı yorumla müzik camiasının ilgi odağı olur.
Ardından Mesut Aytunca (solo gitar), Erol Bilem (bass), Ataç Oral (ritm gitar), Feyzi Tarıman (ritm gitar), Koral Yılmaz’lı (davul) kadroyla Siluetler, Ocak 1965'te Hürriyet Gazetesi'nin düzenlediği Altın Mikrofon Yarışması'na "Kaşık Havası" düzenlemesiyle katılarak bu yarışmada 3ncülük aldılar. Bu yarışmanın sonucunda ilk 45’likleri olan "Kaşık Havası - Sis"i çıkardılar.
Yarışmanın bitiminde, Altın Mikrofon finallerinin flaş grubu Siluetler, İzmir’deki ünlü Efes Oteli’nden iş teklifi alır ve değerlendirir. İşte tam o günlerde şov yanlarını güçlendirmek amacıyla bir takım yenilikler yapmaları gerektiğine karar verirler. Grubun vitrini olabilecek bayan solist bulabilmek için seçme düzenlerler ve Perim ile Alpay adlarında iki kız vokali gruba alırlar. Ancak, bu proje bir türlü istedikleri şekilde gelişmeyince erkek elemanlarla yola devam ederler…
1965'in sonbaharında ise Silüetler'in kadrosu Gökçen Kaynatan'dan kopan vokalistleri de barındırıyordu. Erol Bilem'in basa geçtiği bu dönemde Göktuğ Vensürel gitarda, Sadık Bütünley ve Sabi Halevi vokalde yeralıyordu. Kadrosu şöyle idi: Baterist: Salim Dündar, solo gitar: Mesut Aytunca, bas gitar: Berç Kürkçü, bateri: Koray Yılmaz ve vokal: Muzaffer Güler, Bas: Erol Bilem, gitar: Göktuğ Vensürel, Vokaller: Sadık Bütünley ve Sabi Halevi. Grup, katıldıkları 3.Boğaziçi Festivali'nde 1950'lı yılların başında (1953) Ertha Kitt tarafından hem Türkçe hem de İngilizce olarak yorumlanmış olan ünlü Üsküdar (Katibim) isimli anonim şarkısını kendileri düzenleyerek En İyi Folk Düzenlemeleri Gümüş Saz ödülleri ÜÇÜNCÜSÜ oldu.
1966 yılında, 6 yıldır müzik uğraşan ve o sıralar 22 yaşında olan Robert Koleji Mühendislik Bölümü 2. sınıf öğrencisi Mehmet Dirlar sonra da grubun ritm-gitaristi olarak Suadiye Özel Ticaret Koleji 1966'ta henüz 19 yaşında olan Aydın Daruga grubun bateristi olarak gruba yeni katıldı. 1966'taki Altın Mikrofon Yarışmasına ''Lorke'' türküsünün Shadows tarzı sert düzenlemesiyle bu kadroyla katıldı ve 12 konserde 13.411 oydan 4563 oy alarak BİRİNCİ seçildiler. Grupta ayrıca Sadık Bütünley de konserlerde solist olarak faaliyet gösteriyordu.
1967'ta Mehmet Dirlar'ın ayrılmasıyla yerine müzik hayatına 14 yaşındayken başlamış olan grubun 18 yaşında en genç elemanı unvanını alacak olan Rasim Ulusman (1964 yılında Volkanlar ile başladı, Volkanlar'ın diğer elemanları Taner Öngür ve Tuncer Dürüm) grubun ritm-gitaristi ve şantörü olarak gruba katıldı. O yıl aynı zamanda ön vokallerde Aziz Erhan Azmet ve Erol Bilem ve geri vokalde
Murat Ses
gruba katılmıştı. Bu kadroyla Silüetler kendi adlarını taşıyan ilk uzunçalarlarını Eylül ayında Sayan Plak hesabına çıkardı. Bu uzunçalarda “Dede Efendi 67” ve “Lorke Lorke”nin yanısıra “I’m A Believer”, “Black Is Black”, “I’m Looking For A Saxophonist”, “Na Na Na Song” gibi popüler yapıtların cover’ları da bulunuyordu. Bu dönemde gruba bascı olarak Neco da katıldı.
Ancak Aziz Azmet ve
Murat Ses,
aynı yılın sonlarında
Selçuk Alagöz
grubunda çalışan
Cahit Berkay
ve Engin Yörükoğlu ile tanıştı, hepsi de çalıştıkları gruplarda yaptıkları müziğin kendi yapmak istedikleri müzik olmadığını düşünmekteydiler. Beraber bir grup oluşturmaya karar verirdiler ve aralarına Vahşi Kediler grubunun basçısı Haluk Kunt'u da alıp,
Moğollar, ismi ile çalışmaya başladılar ve böylelikle Aziz Azmet ve Murat Ses Silüetler'den ayrılmış olurdular.
1966 yılındaki popülerliğine bir daha ulaşamayacak olan Silüetler 1968 yılını neredeyse boş geçirdi. 1969’a ise yeni bir sloganla girmişlerdi: “Halka inip; halkı eğitmek”. Silüetler’in bu yeni döneminde ritm gitarda İrfan Başaran, orgda Sermet Somer, basta Engin Demirtaş, bateride Turgay Çevik yeralıyordu. Solo gitarda ise Taner Öngür’ün deyimiyle “Erken bir David Bowie” olan Mesut Aytunca yer alıyordu. Grup bu dönemde hiç bir faaliyetini plak olarak yayınlamadı. Mesut Aytunca'nın 1970 yılında askere gitmesiyle grup dağılıp tamamen ortadan kayboldu.
Mesut Aytunca 1972 yılında askerden dönünce, uzun bir aradan sonra grubu Silüetleri yeniden kurarak müziğe dönüş yaptı. Ocak ayında ise taze grubuyla gecikmeksizin bir Anadolu turnesine çıktı. Afrika-Anadolu rock tarzı müziğe geçiş yapan grupta, İrfan Başaran (ritm gitar, bongo), Celal Uygun (bateri), Engin Demirtaş (bass) ve Mesut Aytunca (solist, gitarist) olarak yer alıyordu.
Aytunca, 1973 yılının Mart ayında bir İtalyan orkestrasına girerek Kuveyt'e gitme kararını alınca Silüetler ismi de tarihe gömülmüş oldu. 1974 yılında son bir solo plak daha yapan Aytunca 1976'daki katline kadar müzikten uzak kaldı.
Müziği bırakan, kendi halinde, herkeslerden uzakta yaşamaya başlayan 32 yaşındaki Mesut Aytunca bir arkadaşının garsoniyerinde, çıplak ve boğazı çorapla sıkılarak öldürülmüş bir durumda bulundu.
Diskografi:
1965
Üsküdar (Katibim)
(3.Boğaziçi Festivali En İyi Folk Düzenlemeleri Gümüş Saz ödülleri ÜÇÜNCÜSÜ)
Kaşık Havası / Sis (45’lik, Altın Mikrofon Yarışması-Hürriyet Gazetesi H-008)
1966
Lorke Lorke /
(Altın Mikrofon Yarışma Şarkısı)
Dede Efendi 66
Yine Bir Gülnihal (45’lik, Hürriyet Gazetesi H-015)
Ali Baba / Dede Efendi 66 Sirto / Kaşık Havası / Kasap Havası
(EP, Sayan Plak FS 164-EP Seri FS 89)
1967
Dede Efendi 67 / Theme Without Name (45’lik, Sayan Plak FS 148)
Lorke Lorke / Spring Is Nearly Here (45’lik, Sayan Plak FS 149)
Silüetler (LP Albüm, Sayan Plak)
1- Dede Efendi 67
2- I'm Looking For A Saxophonist
3- Na-Na Song
4- The Beat Goes On
5- Theme Without Name
6- I'm A Believer
7-
Summer Wine
8- Spring Is Nearly Here
9- Black Is Black
10-Lorke Lorke
11-Rythm And Gress
12-Roly Poly
(Çalanlar: Mesut Aytunca, Murat Ses, Aydın Daruga, Aziz Azmet, ön vokallerde
Aziz Azmet, Erol Bilem ve geri vokalde Murat Ses)
1972
Bana Sılada Bir Gurbet İlde Bir / İki Seven Deli Olmaz mı? (45’lik, Aytunca Plak No.1)
Bir Dost Bulamadım / Ley Ley Leylo (45’lik, Balet Plak 131)
1974
Eziliş / Leb-u Leb (45’lik Mesut Aytunca-Silüetler olarak, Arya Plak 5013)
1990
Anılarla Moğollar ve Silüetler (MC Karma Albüm, Sayan Plak)
A Yüzü:
1. Eastern Love (Kara Dut Parmak Gibi) (Anonim-Aziz Azmet-Murat Ses)
2. Sessiz Gemi (Murat Ses-Aziz Azmet-Yahya Kemal Beyatlı)
3. Ilgaz (Anonim)
4. İndim Havuz Başına (Anonim)
5. Everlasting Love (Gayden-B. Cason)
6. Geçti Dost Kervanı (Anonim)
7. Sirto (Anonim)
8. Kasap Havası (Anonim)
B Yüzü:
1. Hard Work (Darıldın Mı Gülüm Bana) (Anonim-Aziz Azmet-Murat Ses)
2. Artık Çok Geç (Aziz Azmet-Murat Ses)
3. Mektup (Aranj.orij.:
The Letter-The Box Tops,
Söz: Fecri Ebcioğlu)
4. Lazy John (Murat Ses)
5. Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum (Anonim)
6. Suya Giden Allı Gelin (Anonim)
7. Ali Baba (Anonim)
8. Kaşık Havası (Anonim)
9. Lorke Lorke (Anonim)
10.Dede Efendi (Anonim)
200x
SİLÜETLER (Derleme Albüm, onstagerecords.com)
1.Lorke Lorke
2.Summer Wine
3.Spring Is Nearly Here
4.Black Is Black
5.Rithym And Gress
6.Rolly Polly
7.Sis
8.Dede Efendi
9.I'm Looking For A Saxophonist
10.Na-Na Song
11.The Beat Goes On
12.Theme Without Name
13.I'm A Believer
14.Kaşık Havası
2006
Anılarla Moğollar ve Silüetler (Karma CD Albüm, Çoşkun Plak)
(1990'da çıkarılan albümün CD formatında YENİDEN BASIMIDIR)
1- Eastern Love (Karadut Parmak Gibi) (Söz: Murat Ses)
2- Sessiz Gemi (Söz: Yahya Kemal Beyatlı, Beste: Murat Ses)
3- Ilgaz (Aranjör: Murat Ses)
4- İndim Havuz Başına (Aranjör: Murat Ses)
5- Everlasting Love
6- Geçti Dost Kervanı
7- Sirto
8- Kasap Havası
9- Hard Work (Darıldın mı Gülüm Bana)
10-Artık Çok Geç (Beste: Murat Ses)
11-Mektup
12-Lazy John (Söz - Beste: Murat Ses)
13-Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum (Aranjör: Murat Ses)
14-Suya Giden Allı Gelin
15-Ali Baba
16-Kaşık Havası
17-Lorke Lorke (Aranjör: Murat Ses)
18-Dede Efendi
2007
Anılarla Moğollar ve Silüetler (CD Albüm, Çoşkun Plak, 05.01.2007)
(2006'da çıkarılan albüm tekrar yayınlandı.)
|