1967’de
Silüetler’de
çalışan Aziz Ahmet ve
Murat Ses,
aynı yılın sonlarında
Selçuk Alagöz
grubunda çalışan
Cahit Berkay
ve Engin Yörükoğlu ile tanışır, hepsi de çalıştıkları gruplarda yaptıkları müziğin kendi yapmak istedikleri müzik olmadığını düşünmektedirler. Beraber bir grup oluşturmaya karar verirler. Aralarına Vahşi Kediler grubunun basçısı Haluk Kunt’u da alıp, ‘Moğollar’ ismi ile çalışmaya başlarlar.
Moğollar Grubu, böylece Cahit Berkay öncülüğünde kuruldu. Kısa bir süre sonra yine bir ara Selçuk Alagöz grubunda çalışmış olan ve Almanya’da Cem Karaca Apaşlarla yaptığı turneden dönen Hasan Sel, Haluk Kunt’un yerini alır. İlk 45’likleri “Eastern Love / Artık Çok Geç”, Şubat 1968’de çıkar. Bu plağın hemen ardından ‘Mektup / Lazy John’u yapan grup, Haziranda Altın Mikrofon yarışmasına katılır ve “Ilgaz” üçüncü olur. Bu başarı ve ardından çıkan 45’lik Moğollar adının daha çok insan tarafından duyulmasını sağlar. Konserler verirler. İlginç konserlerdir bunlar; örneğin: Diskotek dergisi tarafından 3 Nisan 1968’de İstanbul Fitaş sineması’nda düzenlenen, Haramiler ve Kaygısızların da katıldığı konsere ‘silindir şapkaları, uzun siyah frakları ile üç keman bir viyolonsel ve bir trompet eşliğinde’ çıkar Moğollar elemanları. İlk solo konserlerini ise 19 Ekim 1968’de İstanbul Fitaş Sineması’nda verirler. Yabancı şarkıların yanı sıra kendi bestelerini de seslendiren Moğollar, konserlerinde büyük ilgi görür. Ünleri İstanbul dışına çıkar, Anadolu’ya ulaşır. Aynı tarihlerde dördüncü plaklarını çıkaran Moğollar 1968’i tanınmış bir grup olarak kapatır.
1969 yılının Şubat ayında grupta bir eleman değişimi yaşanır. Hasan Sel ayrılır, yerine Taner Öngür girer. Moğollar 1969 yılını, neredeyse tüm Türkiye’yi kapsayan büyük bir turneyle geçirir. Bu turne sırasında yaşadıkları onların müziğinde önemli bir değişime neden olur. Turne öncesinde İstanbul’da verdikleri konserlerde kimi türkü düzenlemeleri ve halk müziği sazlarını kullanmaları ilgi görür, fakat bu turne Moğollar’ın Anadoluyu yakından tanımalarını sağlar, bu da onların tarzlarının daha belirginleşmesini gerçekleştirir ve Moğollar bu tarza bir isim verirler: Anadolu Pop. Bu adı ilk telaffuz eden Taner Öngür’dür ve Mart 1970’de Hey dergisine bu adı seçmelerinin nedenini ve amaçlarını açıklayacaktır: “...ispatlamak istediğimiz, halk müziğimizin çok sesli bir ruha sahip olması. Ayrıca folklorumuzdaki dinamizmin pop müziğin dinamiğine yakın olması. Geri kalmış popüler müziğimizin ileri teknik ve zengin folklorumuzla birleşmesiyle bir kişilik kazanması...”
Moğollar, bu açıklamayı yaptıkları tarihlerde, Anadolu Pop’un yalnızca düzenlemelerden ibaret olmadığını ve bu tarzda beste de yapılabileceğini kanıtlamak için bir 45’lik çıkarırlar: “Dağ ve çocuk / İmece”. Her iki parçada yerli melodi ve ritimlerden yola çıkılarak yapılmış bestelerdir, büyük ilgi görür. Böylece Moğollar, Anadolu Pop’un yaratıcıları, ‘Dağ ve Çocuk’ta bestelenmiş ilk Anadolu Pop hiti olarak tarihteki yerini alır. Temmuz 1970’te bir eleman değişikliği daha yaşanır, Aziz Azmet gruptan ayrılıp solo çalışmaya başlar ve o sıralarda yeni isim yapmaya başlayan Üç Hürel’le bir süre çalışırlar. Yerine Ersen katılır. Ersenle “Ternek” isimli 45’liğini yaparlar, ancak bu birliktelik uzun sürmez. 1970 ağustos sonunda, Moğollar Ersen’den ayrılır ve Paris’e gider.
Paris’te Moğollar, CBS firması ile üç yıllık bir anlaşma imzalar ve “Behind the Dark / Hitchin’” isimli bir 45’lik yaparlar, ayrıca ‘Guild international du disque’ isimli bir plak şirketine bir albüm yaparlar. Bu albüm “Danses et Rythmes de la Turquie-d’Hier d’Aujourd’hui” 1971 yılında ‘Academie Charles Cros’ büyük plak ödülünü alır. Bu arada Moğollar Paris’te o tarihlerde Belçika’da yaşamakta olan Barış Manço ile karşılaşırlar ve onunla çalışmaya başlarlar. Kurdukları birlikteliğe ‘ManchoMongol’ adını verirler. Barış Manço, bu konuda Hey dergisine şunları söyler o tarihlerde: “Artık biz bir bütünüz. Ne ben Moğollar’ın şarkıcısıyım, ne de onlar benim grubum.Yepyeni bir grup olduk. Adımız ‘MançoMongol’. Kafaca anlaşan, aynı fikir seviyesine gelmiş olan bizler, yaptıklarımızın daha iyi olması için, sesimizi bütün dünyaya kuvvetlice duyurabilmek için, başbaşa vermenin zamanı geldiğini anladık.”
Ancak bu böyle
olmaz. Birlikte Türkiyeye dönen Barış Manço ve Moğollar, dört ay değişik yörelerde konserler verdikten sonra ayrılır. Geriye beraber yaptıkları iki 45’lik plak kalır. Bu arada Moğollar’ın Paris’te doldurdukları albüm Mart 1971’de Academie Charles Cross ödülünü alır. Türkiyede büyük yankısı olur bu ödülün. Örneğin Hürriyet gazetesi tam sayfa olarak duyurur bu haberi: “Moğollar’ın davul ve zurna ile doldurduğu plak Akademi armağanı aldı.” Aynı tarihlerde, yine Paris’te CBS firmasından çıkan 45’lik “Behind the Dark / Hitchin” şöyle sunulur dinleyiciye: “Pikabınızın kolunu plağın üstüne koyup dinlemeye başladığınız anda Doğu’dan gelen bir grubun varlığını anlayacaksınız. Moğollar, bir çeşit ‘sitar’ olan ‘bağlama’yı pop müziğine iyi uygulamaları ile dikkati çekiyor. Öğütleyebileceğimiz tek şey, yalnızca Türklerin bildiği bu ritmin akışına, sihirine kendinizi bırakmanız.”
Barış Manço’dan ayrıldıktan sonra tekrar Paris’e dönen Moğollar, bu kez Engin Yörükoğlu’nu orada bırakarak Türkiye’ye döner. Yörükoğlu ani bir kararla, 31 Temmuz 1971’de Dominique Meraud ile evlenerek Paris’e yerleşir. Bu beklenmedik ayrılık Mavi Işıklar’ın davulcusu Ayzer Danga ile telafi edilmeye çalışılır, bir sene bu formatta gider. “Alageyik destanı / Moğol Halayı” 45’liği bu dönemde yapılır. Ancak Ağustos 1972’de Murat Ses gruptan ayrılır. Bu arada Selda ile bir 45’lik yapar Moğollar. Daha sonra Ersen gruba yeniden katılır.
Eylül 1972’de ilginç bir olay yaşanır: Cem Karaca ile çalışan Kardaşlar, Ersen ile çalışan Moğollar solistlerini değişirler.Bu görülmedik olay Moğolların tekrar gündeme gelmesini sağlar. Cem Karaca ve Moğollar güçlü bir birliktelik oluşturmuş ve uzun sürecek bir dostluğun temeli atılmış olur. Çeşitli konser turneleri ve plak çalışmalarıyla geçen iki senelik bir zaman sonunda bu defa Taner Öngür ile Ayzer Danga Moğollar’dan ayrılır. Eskilerden bir tek Cahit Berkay kalmıştır.Bu arada Cem Karaca ve Moğollar’ın en önemli parçalarından biri “Namus Belası” çıkar piyasaya.Bir süre sonra Cahit Berkay Moğollar’ı dağıtıp Fransa’ya gider orada Engin Yörükoğlu ile buluşur, yanlarına katılan çeşitli müzisyenlerle Moğollar adı altında iki albüm ve bir 45’lik yaparlar. 1974 sonu ile 1976 yılları arasında Cahit Berkay ve Engin Yörükoğlunun sürdürdüğü Moğollar 1976’da çalışmalarına son verir, bu dönemden kalan en önemli albüm, 1975’te Fransa’da RCA firmasından çıkan “Hitit Sun” (Türkiyedeki ismi “Düm-Tek”tir) bu albümde Cahit Berkay’ın enstrümental besteleri Anadolu Pop’tan jazz rock’a doğru yönelmeyi işaretlemektedir.
1976’dan sonra yalnızca bireysel çalışmalarını sürdürür ‘çekirdek’ Moğollar elemanları. Cahit Berkay, aradaki yıllarda film müzikleri yapar. ‘90’larda, Cem Karaca ve Uğur Dikmen’le ‘Rock kumpanyası’ adlı grubu kurar, birlikte iki albüm yaparlar.
Engin Yörükoğlu, Fransada çeşitli jazz grupları kurar, sonraları İstanbul’da Jazz Stop isimli bir kulüp açarak orada çalmaya başlar.
Taner Öngür ise Dostlar ve Cem Karaca Dervişhan’da çalışır bir süre. Daha sonra Almanya’ya yerleşir. 1992’de Türkiye’ye döner, “Alarm” isimli ilk ve tek solo albümünü çıkartır.
Murat Ses, Kurtalan Ekspres’le çalışır, bir ara kısa sürelerle Dostlar ve Dervişhan’la çalışır, kendi grubu ‘Ağrı Dağı Efsanesi’ni kurar, sonraları Avusturya’ya yerleşen Ses, halen orada yaşamaktadır. Avusturya’da, bu güne kadar New Age denilebilecek bir tarzda üç albüm yapmıştır.
1992’de bir televizyon programında dinlediği Moğollar’dan etkilenen Leman dergisi çizerlerinden Kaan Ertem, “Moğollar tekrar bir araya gelsin” çağrısıyla bir imza kampanyası açar. 4000’den fazla imza toplanır bu kampanya dahilinde. Cahit Berkay, Taner Öngür ve Engin Yörükoğlu aradabir bir araya gelip bu konuyu görüşürler, yeniden Moğollar’ı kurmak konusunda tereddütleri vardır, ancak kampanya’ya gelen mektuplar onlara cesaret verir. Yanlarına genç bir müzisyen Serhat Ersöz’ü alarak, 31 Mayıs 1993’te İstanbul Cemal Reşit Rey konser salonunda verdikleri muhteşem bir konserle geri dönerler. 1994’te “Moğollar 94”, 1996’da “4 Renk”, 1998’de grubun 30.yılı nedeniyle “30.Yıl” albümlerini çıkarırlar.
2000’de Cahit Berkay, Taner Öngür, Engin Yörükoğlu, Serhat Ersöz’den oluşan kadrosuyla 2 CD’den oluşan “Moğollar 1968-2000” isimli albüme imzalarını attılar.
2002’de Barış Manço’nun “Yüreğimdeki Barış Şarkıları” isimli tribute albümünde Cahit Berkay, “Rüya” isimli şarkıyı yorumladı.
2004 Nisan’ında Moğollar, Emre Grafson Müzik etiketiyle “Yürüdük Durmadan” isimli albümlerini çıkardılar. 1990’da da Sayan Plak’tan çıkan “Anılarla Moğollar ve Silüetler” isimli eski yorumladıkları şarkılarlarının yer aldığı karma albüm bu kez Coşkun Plak tarafından 2006’de tekrar basımı yapılıp müzik piyasasına sürüldü. 2007’de aynı şirket tarafından bu albüm bir daha çıkarıldı. Aynı yıl Yavuz Plak etiketiyle çıkarılan ve Moğollar’ın Cem Karaca ve Edip Akbayram ile birlikteyken enstrümental olarak yorumladıkları parçaları kapsayan “Anadolu Efsaneleri” isimli karma albüm de çıkarıldı.
2009 Aralık’ta da Cahit Berkay, Engin Yörükoğlu, Taner Öngür, Serhat Ersöz, Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca ve Utku Ünal kadrosundan oluşan grup, Emre Müzik etiketiyle “Umut Yolunu Bulur” isimli albümlerini yayınladılar. Bu albümden ilk video kliplerini de Osman Okkasöz yönetmenliğinde “Geri Sar” isimli şarkıya çektiler. Klip, 9 Mart 2010’da TV kanallarında dönmeye başladı.
2011’de aslında Nisan 2004 tarihinde Emre Grafson Müzik tarafından çıkarılan “Yürüdük Durmadan” albümü yine aynı şirket (Emre Müzik) tarafından yeniden basılarak 15.02.2011 tarihinde müzik marketlere sunuldu.
Yavuz Plak tarafından da 25.10.2011 tarihinde “Moğollar Efsanesi / Orijinal Plak Kayıtlarıyla” isimli orijinal plak kayıtlarından oluşan derleme albümü yayımladı.
2012’de aslında 2000 yılında Emre Plak tarafından 2 CD formatında çıkarılan “Moğollar 1968-2000” isimli albümden 10 şarkı, yine aynı şirket (Emre Müzik) tarafından LP Plak olarak basılarak 5 Nisan 2012’de müzik marketlere sunuldu.
13.03.2013 tarihinde “Arşiv 1 - Dört Renk / 30. Yıl / Umut Yolunu Bulur” adlı 3 CD albüm, Emre Müzik etiketiyle çıkarıldı.
Cem Karaca’nın “Bu Son Olsun” albümü Yavuz Burç Plakçılık markasıyla 24.04.2015 tarihinde tüm müzik marketlerde…
(Albüm açıklaması)
Cem Karaca’nın ve Moğollar’ın 2 CD’den oluşan “Unutulmayan Plaklar – 1” (Cem Karaca - Naftalinli Plaklar / Moğollar - Anadolu Pop)“ albümü Yavuz Burç Plakçılık markasıyla yayımlanıyor.
“Unutulmayan plaklar 1” albümü her müzikseverin keyifle dinleyeceği ve arşivlerinde zevkle saklayacakları, özellikle Anadolu Rock efsanesi tutkunlarının çok ama çok seveceği 2 CD’de oluşan bir duble albüm. Anadolu Rock müziğinin en seçkin örneklerini sevgili Cem Karaca ve Moğolların eşsiz yorumları ile dinleyeceksiniz. Biliyor ve görüyoruz ki, böylesi değerler bir daha geri gelmeyecekler. Elinizden düşürmeyeceğiniz, keyifle tekrar tekrar dinleyeceğiniz bu albüm mutlaka arşivinizde yer bulmalı.
Cem Karaca’nın ve Moğollar 2 CD’den oluşan “Unutulmayan Plaklar – 1” albümü Yavuz Burç Plakçılık markasıyla 21.07.2015 tarihinde tüm müzik marketlerde…
(Albüm açıklaması)
“MOĞOLLAR 1 – ANADOLU POP” (PLAK)
Anadolu Pop Müzik tarihinin mihenk taşı olan ve Anadolu Pop’un ortaya çıkıp, gelişmesini sağlayan grupların başında gelen Moğollar’ın, Türk Müzik Tarihi açısından en önemli eserlerinin yer aldığı “Anadolu Pop – Moğollar 1” albümü Yavuz Burç markasıyla 180gr – Gatefold LP formatı ile tüm müzik marketlerdeki yerini alıyor.
Tüm dünyada büyük beğeni kazanmış ve 1971 yılında Fransa’da Academie Charles Cros birincilik ödülünü almaya hak kazanmış “Moğollar 1 Anadolu Pop” albümü birebir orijinaline sadık kalınarak analog kayıtlardan ve makaralardan alınarak yeniden üretildi.
(Albüm açıklaması)
Moğollar’dan 11 Yıl Sonra Yeni Albüm
Kariyerlerinin 52. yılını kutlayan Türk müzik tarihinin efsanevi grubu Moğollar; dünyaca ünlü Artone Studio’larında, direct-to-disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisiyle kaydedilen yeni albümleri “Anatolian Sun Part 1 & Part 2” ile karşımızda!
Grubun; 11 yıl aradan sonra gelen ve iki ayrı albüm halinde plak formatında da yayınlanacak olan albümü “Anatolian Sun”; Moğollar’ın konser performanslarına en yakın kayıtları olma özelliğini taşıyor. Herhangi bir düzenleme yapılmadan tek seferde ve tamamen canlı kaydedilen albüm; Gülbaba Records & Night Dreamer Records etiketiyle 11 Aralık’ta plak formatında ve dijital olarak yayınlanacak.
Prodüktörlüğünü Murat Ertel’in yaptığı albümün habercisi ilk parça “Iklığ D2D Session” 18 Kasım’da dijital müzik servislerinde yerini aldı. Albümden dinlediğimiz ikinci parça, 2 Aralık’ta yayınlanan “Haliç’te Güneşin Batışı D2D Session” oldu.
Saykedelik Türk rock müziğinin tüm dünyada gördüğü ilgi Moğollar’ın 44 yıl sonra yeniden Avrupa’da plak yayınlamasına vesile oluyor. Anadolu pop’un 60’lardaki öncü ve devrimci grubu Moğollar, 2020’de hala aktif ve deyim yerindeyse tabanca gibi çalıyor!
Moğollar, albümdeki birkaç kült şarkı dışında tüm şarkıları yeniden ele aldı ve yeni düzenlemeler yaptı. Kayda girmeden önce yaklaşık üç hafta İstanbul’da yoğun provalar yapan grubun yeniden düzenleme yapmaya çalışırken ortaya yeni şarkılar çıkardığı da oldu. Albümün en büyük sürprizi ise Cem Karaca & Moğollar olarak 1973’te yayınlanan ‘Gel Gel’in Moğollar tarafından 47 yıl sonra yeniden kaydedilmesi oldu. Moğollar’ın vokalisti Emrah Karaca bu vesileyle ilk kez babasının bir şarkısını seslendirmiş oldu. Kayıtlarda direct-to-disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisi kullanıldığı için, plağın her bir yüzü stüdyoda o yüzdeki şarkılar peş peşe çalınarak ve şarkı aralarındaki sessizlikler dahil gerçek zamanlı kaydedildi.
1940’ların sonlarına kadar yoğun olarak kullanılan direct-to-disc teknolojisi, LP formatı ve manyetik kayıt teknolojisinin gelmesi sonrası popülerliğini kaybetmiş ancak ses kalitesi ve orjinal kayda en yakın teknoloji olmasıyla her zaman odyofillerin gözdesi olmuştur. 52 yıldır hala sahnede ve üretmeye devam eden Moğollar, gruptan daha eski ve belki de tüm zamanların en keyifli bir o kadar zorlu kayıt teknolojilerinden birini kullanarak bizleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor. “Anatolian Sun”, Moğollar’ın D2D yöntemiyle kaydettikleri tek albümleri olma özelliğini taşıyor.
(Kaynak: www.kralmuzik.com.tr - 08.12.2020)
Moğollar’dan 11 Yıl Sonra Yeni Albüm
Kariyerlerinin 52. yılını kutlayan Türk müzik tarihinin efsanevi grubu Moğollar; dünyaca ünlü Artone Studio’larında, direct-to-disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisiyle kaydedilen yeni albümleri “Anatolian Sun Part 1 & Part 2” ile karşımızda!
Grubun; 11 yıl aradan sonra gelen ve iki ayrı albüm halinde plak formatında da yayınlanacak olan albümü “Anatolian Sun”; Moğollar’ın konser performanslarına en yakın kayıtları olma özelliğini taşıyor. Herhangi bir düzenleme yapılmadan tek seferde ve tamamen canlı kaydedilen albüm; Gülbaba Records & Night Dreamer Records etiketiyle 11 Aralık’ta plak formatında ve dijital olarak yayınlanacak.
Prodüktörlüğünü Murat Ertel’in yaptığı albümün habercisi ilk parça “Iklığ D2D Session” 18 Kasım’da dijital müzik servislerinde yerini aldı. Albümden dinlediğimiz ikinci parça, 2 Aralık’ta yayınlanan “Haliç’te Güneşin Batışı D2D Session” oldu.
Saykedelik Türk rock müziğinin tüm dünyada gördüğü ilgi Moğollar’ın 44 yıl sonra yeniden Avrupa’da plak yayınlamasına vesile oluyor. Anadolu pop’un 60’lardaki öncü ve devrimci grubu Moğollar, 2020’de hala aktif ve deyim yerindeyse tabanca gibi çalıyor!
Moğollar, albümdeki birkaç kült şarkı dışında tüm şarkıları yeniden ele aldı ve yeni düzenlemeler yaptı. Kayda girmeden önce yaklaşık üç hafta İstanbul’da yoğun provalar yapan grubun yeniden düzenleme yapmaya çalışırken ortaya yeni şarkılar çıkardığı da oldu. Albümün en büyük sürprizi ise Cem Karaca & Moğollar olarak 1973’te yayınlanan ‘Gel Gel’in Moğollar tarafından 47 yıl sonra yeniden kaydedilmesi oldu. Moğollar’ın vokalisti Emrah Karaca bu vesileyle ilk kez babasının bir şarkısını seslendirmiş oldu. Kayıtlarda direct-to-disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisi kullanıldığı için, plağın her bir yüzü stüdyoda o yüzdeki şarkılar peş peşe çalınarak ve şarkı aralarındaki sessizlikler dahil gerçek zamanlı kaydedildi.
1940’ların sonlarına kadar yoğun olarak kullanılan direct-to-disc teknolojisi, LP formatı ve manyetik kayıt teknolojisinin gelmesi sonrası popülerliğini kaybetmiş ancak ses kalitesi ve orjinal kayda en yakın teknoloji olmasıyla her zaman odyofillerin gözdesi olmuştur. 52 yıldır hala sahnede ve üretmeye devam eden Moğollar, gruptan daha eski ve belki de tüm zamanların en keyifli bir o kadar zorlu kayıt teknolojilerinden birini kullanarak bizleri kendine hayran bırakmaya devam ediyor. “Anatolian Sun”, Moğollar’ın D2D yöntemiyle kaydettikleri tek albümleri olma özelliğini taşıyor.
(Kaynak: www.kralmuzik.com.tr - 08.12.2020)
Moğollar’ın Son Albümü “Anatolian Sun” PLAK Formatında!
Kariyerlerinin 52. yılını kutlayan Türk müzik tarihinin efsanevi grubu Moğollar tarafından, dünyaca ünlü Artone Studio’larında, direct - to - disc (doğrudan plağa kayıt) teknolojisiyle kaydedilen yeni albümleri “Anatolian Sun” geçtiğimiz günlerde dijital olarak yayınlamıştı. Albümün merakla beklenen plak versiyonu da “Anatolian Sun Part 1” ve “Anatolian Sun Part 2” çift plak olarak bugünden itibaren piyasalarda.
Grubun 11 yıl aradan sonra gelen ve iki ayrı albüm halinde plak formatında da yayınlanan albümü “Anatolian Sun”, Moğollar’ın konser performanslarına en yakın kayıtları olma özelliğini taşıyor. Herhangi bir düzenleme yapılmadan tek seferde ve tamamen canlı kaydedilen albüm, Gülbaba Records & Night Dreamer Records etiketiyle Murat Ertel’in prodüktörlüğünde yayınlandı.
Saykedelik Türk rock müziğinin tüm dünyada gördüğü ilgi Moğollar’ın 44 yıl sonra yeniden Avrupa’da plak yayınlamasına vesile oluyor. Anadolu pop’un 60’lardaki öncü ve devrimci grubu Moğollar, 2020’de hala aktif ve deyim yerindeyse tabanca gibi çalıyor!
(Kaynak: www.kralmuzik.com.tr - 20.01.2021)
Grup Üyeleri: Cahit Berkay
Taner Öngür
Emrah Karaca
Kemal Küçükbakkal
Serhat Ersöz
Eski üyeler:
Aziz Azmet
Murat Ses
Engin Yörükoğlu
Aydın Daruga
Ayzer Danga
Oğuz Abadan
Haluk Kunt
Utku Ünal
Hasan Sel
Diskografi: 1968 Eastern Love / Artık Çok Geç (45’lik, Sayan FS 150)
Ternek / Haliç’te Güneşin Batışı (45’lik, Diskotür DT 5006,
Ersen
vokalist ve elektro kemancı olarak yer aldı.)
Hitchin’ / Behind The Dark (45’lik, CBS 5372)
1971 Behind the Dark / Madımak / Lorke (45’lik, Diskotür DT 5031)
Hitchin’ / Hamsi (45’lik, Philips 6070 004)
İşte Hendek İşte Deve / Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle
(Barış Manço & Moğollar - 45’ik, Sayan FS 266)
Binboğanın Kızı / Ay Osman (Barış Manço & Moğollar - 45’lik, Sayan FS 271)
(Sadece ‘Binboğanın Kızı’ isimli şarkıda eşlik ederler.)
İşte Hendek İşte Deve (Türküola 8011)
(Barış Manço’lu bu versiyonlar bir TV programı için
kaydedildi. İlk defa Almanya’da İşte Barış İşte Manço isimli kasetde piyasaya
sürüldü.)
Danses et Rythmes de la Turquie. D’hier à Aujourd’hui (LP Albüm, Guilde
Internationale du disque, Fransa baskısı)
(Fransa’da Academie Charles Cross Grand Prix Du Disque ödülünü aldı.)
Anadolu Pop (LP & MC Albüm, Yavuz Plak, Türkiye baskısı)
1- Toroslar
2- Lorke
3- Ilgaz
4- Madımak
5- Iklığ
6- Peri Bacaları (Chinney Of Fairies)
7- Haliç’te Gün Batışı (Sunset In Golden Horn)
8- Ağrı Dağı Efsanesi (Legend Of Mount Ararat)
9- Hamsi
10-Vahşi Çiçek (Wild Flower)
11-Ziganalar’dan Geçiş (Cahit’s Tune)
12-Elazığ’a Varış (To A Clear Mind)
13-Müzik Moğollar (Caleidoskopic Dream)
1972 Alageyik Destanı / Moğol Halayı (45’lik, Türküola 1542)
Çığrık / Sıla (45’lik, Yavuz Plak 1543)
Yalan Dünya / Kalenin Dibinde (Selda & Moğollar - 45'lik, Yavuz Plak 1541)
1973
Obur Dünya / El Çek Tabip (Cem Karaca & Moğollar - 45’lik, Yavuz 1547)
Gel Gel / Üzüm Kaldı (Cem Karaca & Moğollar - 45’lik, Yavuz 1553)
1974
Namus Belası / Gurbet (Cem Karaca & Moğollar - 45’lik, Yavuz 1560)
İhtiyar Oldum / Edalı Gelin / Deniz Üstü Köpürür
(Cem Karaca & Moğollar - 45’lik, Yavuz LP 1006)
(Bu Parçalar Cem Karaca’nın Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar, Ferdy Klein’a teşekkürleriyle isimli albümde gün ışığına çıktı)
Tanrıların Arabaları /
Bu Nasıl Dünya?
(45’lik, 1 Numara - a.k. 16)
Çökertme / ? (45’lik, ?, Almanya’da piyasaya sürüldü)
1975 Hittit Sun (Albüm, RCA Fransa baskısı)
(Bu LP Türkiye’de Coşkun Plak tarafından piyasaya Düm Tek adı altında çıkarıldı)
Düm Tek (Albüm, Coşkun Plak)
1-
Düm Tek 2- 7\8 - 9\8
3- Rue De L’oriant E.5. (Şark Yolu)
4- Kapalı Çarşı
5- Sun Flower (Güne Bakan)
6- Magic Moon (Sihirli Ay)
7- Blue Mood (Gam Yükü)
8- Water Lily (Nilüfer)
9- Elif
10-White Dear (Alageyik)
11-Fairy Tales (Peri Bacaları)
12-Sparrow (Serçe)
1976
Birlik İçin Elele / Sevgilimin Derdi
(Ali Rıza Binboğa & Moğollar - 45’lik, Diskotür 5215)
Parka (Dervişan) / İhtarname (Moğollar) (45'lik, Yavuz 1582)
Moğollar (Albüm, Diskotür DTLP10019)
(Bu LP yurtdışında Ensemble d’Cappadocia adıyla çıkarıldı)
1- Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle
2- Bahçelere Geldi Bahar
3- Hicaz Mandıra
4- Üsküdara Giderken
5- Karşıki Yayla
6- Yine Bir Gülnihal
7- Şehnaz Longa
8- Drama Köprüsü - Bolu Beyi
9- Çanakkale İçinde (Aynalı Çarşı)
10-Misket
11-Özüm Kaldı
1990 Anılarla Moğollar ve Silüetler (MC Karma Albüm, Sayan Plak)
A Yüzü: 1. Eastern Love (Kara Dut Parmak Gibi) (Anonim-Aziz Ahmet-Murat Ses)
2. Sessiz Gemi (Murat Ses-Aziz Ahmet-Yahya Kemal Beyatlı)
3. Ilgaz (Anonim)
4. İndim Havuz Başına (Anonim)
5. Everlasting Love (Gayden-B. Cason)
6. Geçti Dost Kervanı (Anonim)
7. Sirto (Anonim)
8. Kasap Havası (Anonim)
B Yüzü: 1. Hard Work (Darıldın Mı Gülüm Bana) (Anonim-Aziz Ahmet-Murat Ses)
2. Artık Çok Geç (Aziz Ahmet-Murat Ses)
3.
Mektup(Aranj.orij.:
The Letter-The Box Top,
Söz: Fecri Ebcioğlu) 4. Lazy John (Murat Ses)
5. Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum (Anonim)
6. Suya Giden Allı Gelin (Anonim)
7. Ali Baba (Anonim)
8. Kaşık Havası (Anonim)
9. Lorke Lorke (Anonim)
10.Dede Efendi (Anonim)
1993 Anadolu Pop - 70’li Yıllar (Albüm, Diskotür, Dağıtım: Ada Müzik)
1. Madımak
2. Lorke
3. Behind The Dark
4. Haliç’te Güneşin Batışı
5. Hitchin'
6. Çanakkale İçinde
7. Karşıki Yayla
8. Berkay Oyun Havası
9. Ternek
10.Yalnızlığın Acıklı Güldürüsü
11.Dağ ve Çocuk
12.Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle
13.Garip Çoban
1994 Mogollar’ 94 (Albüm, Berkay Müzik, Dağıtım: Ada Müzik)
(Mogollar’ın yaklaşık 20 yıl aradan sonra tekrar biraraya geldiklerinde çıkan albüm)
1- Dinleyiverin Gayri
2-
Issızlığın Ortasında 3- Alageyik
4- Dörde Özlem
5- Bu Dünya Bizim
6- Keşişleme
7- Sen Varsın Orada
8- Beni Hor Görme Kardaşım
1995 Anadolu Pop (Albüm, Yavuz Plak)
1- Toroslar
2- Lorke
3- Ilgaz
4- Madımak
5- Iklığ
6- Peri Bacaları (Chinney Of Fairies)
7- Haliç’te Gün Batışı (Sunset In Golden Horn)
8- Ağrı Dağı Efsanesi (Legend Of Mount Ararat)
9- Hamsi
10-Vahşi Çiçek (Wild Flower)
11-Ziganalar’dan Geçiş (Cahit’s Tune)
12-Elazığ’a Varış (To A Clear Mind)
13-Müzik Moğollar (Caleidoskopic Dream)
1996 Dört Renk (Albüm, Emre Plak)
1- Bişey Yapmalı
2- Ben Anlamaz
3- Keyfim Yerinde
4- Ekimin Günahı Yok
5- İpler Kimin Elinde
6- Buzlar Çözülmeden
7- Çok Geç Olur
8- Gümgüm
9- Ters Pabuç
10-Alageyik 2000
11-Hep Aynı
12-Bebek
1998 30. Yıl (Albüm, Emre Plak)
1- Hudey Hudey
2- Kanıtlar Kanatlı
3- Ölüler Altın Takar mı?
4- Bir İleri Bir Geri
5- Moğol Mektubu
6- Toprak Ana
7- Göz Yaşları
8- Yollarda
9- İzlerin Ötesinde
Yedi Karanfil (7 Seven Cloves) (Kolektif Albüm, Bay Müzik)
200x Moğollar (Derleme Albümler, onstagerecords.com)
Complete Single Collection Vol.1
1.Eastern Love (1968))
2.Artık Çok Geç (1968)
3.Mektup (1968)
4.Lazy John (1968)
5.Ilgaz (1968)
6.Kelden Kaleye Şahin Uçurdum (1968)
7.Hard Work (1968)
8.Sessiz Gemi (1969)
9.İndim Havuz Başına (1969)
10.Dağ Ve Çocuk (1970)
11.İmece (1970)
12.Ağlama (1970)
13.Yalnızlığın Acıklı Güldürüsü (1970)
Complete Single Collection Vol..2
1.Garip Çoban (1970)
2.Berkay Oyun Havası (1970)
3.Ternek (1970)
4.Haliç’te Güneşin Batışı (1970)
5.Behind The Dark (1971)
6.Madımak (1971)
7.Lorke (1971)
8.Hitchin (1971)
9.Hamsi (1971)
10.Alageyik Destanı (1972)
11.Moğol Halayı (1972)
12Çığrık (1972)
13.Sıla (1972)
14.Tanrıların Arabaları (1974)
15.Bu Nasıl Dünya (1974)
16.Bonus: Murat Ses / Unknown song
Ağrı Dağı Efsanesi (Psycedelic Jam Session 1972) (Derleme Albümler, onstagerecords.com)
TRACKS: 1.Ağrı dağı Efsanesi
2.Five Out Of Eight
3.I Threw All Away
4.Easy Livin'
5.Play With fire
6.Born to Be Wild
7.Five Out Of Eight
8.Suzie Q
9.Ağrı Dağı Efsanesi
BONUS: Murat Ses Singles : 9.Ağrı Dağı Efsanesi
10.Deli Gönül Neylersin
11.Düşenin Dostu Olmaz
12.Gün Doğmadan Neler Doğar
13.It’s Alright
14.Dağ Çiçekleri
15.Fasulye Dişli Adam
2001 Turkish Delights-26 Ultrararities from Beyond the Sea of Marmara-
Beat, Psych & Garage (Kolektif CD Albüm, Grey Past Records Hollanda, 2001)
Liner notes by Gokhan Aya, mastering by Marcel Siegmund, Grey Past Records, PO Box 1074 NL-4801 BB Breda, the Netherlands, 2001
1. Mogollar - Eastern Love (2:41) 12.Mogollar - Lazy John (3:06) 21.Mogollar - Kaleden Kaleye Sahin Ucurdum (2:19)
2002 Yüreğimdeki Barış Şarkıları (Kolektif CD Albüm, Sony Müzik Türkiye / Columbia Kaset)
10-Rüya - Seslendiren: Cahit Berkay
2006 Anılarla Moğollar ve Silüetler (Karma CD Albüm, Çoşkun Plak)
(1990’da çıkarılan albümün CD formatında YENİDEN BASIMIDIR) 1-
Eastern Love (Karadut Parmak Gibi) 2-
Sessiz Gemi(Söz: Yahya Kemal Beyatlı, Beste: Murat Ses) 3-
Ilgaz(Aranjör: Murat Ses) 4-
İndim Havuz Başına(Aranjör: Murat Ses) 5-
Everlasting Love 6- Geçti Dost Kervanı
7- Sirto
8- Kasap Havası
9- Hard Work (Darıldın mı Gülüm Bana)
10-Artık Çok Geç (Müzik: Murat Ses) 11-Mektup
12-Lazy John (Söz ve Müzik: Murat Ses) 13-Kaleden Kaleye Şahin Uçurdum (Aranjör: Murat Ses) 14-Suya Giden Allı Gelin
15-Ali Baba
16-Kaşık Havası
17-Lorke Lorke (Aranjör: Murat Ses) 18-Dede Efendi
2007 Anılarla Moğollar ve Silüetler (CD Albüm, Çoşkun Plak, 05.01.2007)
(2006’da çıkarılan albüm tekrar yayınlandı.)
Anadolu Efsaneleri (3xCD Albüm, Yavuz Asöcal, 19.02.2007)
Cem Karaca-Edip Akbayram-Moğollar
CD 3: Moğollar 1. Toroslar - 01:13
2. Lorke - 02:25
3. Ilgaz - 03:01
4. Madımak - 01:53
5. Iklığ - 03:07
6. Peri Bacaları - 02:09
7. Haliç`te Gün Batışı - 04:08
8. Ağrı Dağı - 03:43
9. Hamsi - 02:38
10.Vahşi Çiçek - 03:34
11.Ziganalar`dan Geçiş - 02:02
12.Elazığ`a Varış - 02:22
13.Alageyik Destanı - 03:01
14.Moğol Halayı - 03:27
15.Çığrık - 03:19
16.Sıla - 02:22
2013 Arşiv 1 - Dört Renk / 30. Yıl / Umut Yolunu Bulur (3xCD Albüm, Emre Müzik, 13.03.2013)
CD 1: 1. Bişey Yapmalı
2. Ben Anlamaz
3. Keyfim Yerinde
4. Ekimin Günahı Yok
5. İpler Kimin Elinde
6. Buzlar Çözülmeden
7. Çok Geç Olur
8. Gümgüm
9. Ters Papuç
10.Alageyik 2000
11.Hep Aynı
12.Bebek
CD 2: 1. Hudey Hudey
2. Kanıtlar Kanatlı
3. Ölüler Altın Takar Mı?
4. Bir İleri Bir Geri
5. Moğol Mektubu
6. Toprak Ana
7. Göz Yaşları
8. Yollarda
9. İzlerin Ötesinde
CD 3: 1. Çaya Kaç Şeker
2. Geri Sar
3. Haydarpaşa Merdivenleri
4. Yalan
5. Umut Yolunu Bulur
6. Moğol Miskeri
7. Kadınlarımız
8. Kriz Bastı
9. Bulutlar Adam Öldürmesin
10.Günler
11.Alarm
12.Uğur Mumcu Anısına
2015 Unutulmayan Plaklar 1 / Cem karaca - Moğollar (Anadolu Rock, Yavuz Plak, 21.07.2015)
CD 1 - Cem Karaca / Naftalinli Plaklar 1. Gel Gel
2. Üzüm Kaldı
3. Namus Belası
4. Tamirci Çırağı
5. Mutlaka Yavrum
6. Kavga
7. Beni Siz Delirttiniz
8. Nem Kaldı
9. Parka
10.İhtarname
11.Yoksulluk Kader Olamaz
CD 2 - Moğollar / Anadolu Pop 1. Toroslar
2. Lorke
3. Ilgaz
4. Madımak
5. Iklığ
6. Peri Bacaları
7. Haliç’te Gün Batışı
8. Ağrı Dağı Efsanesi
9. Hamsi
10.Vahşi Çiçek
11.Ziganalar’dan Geçiş
12.Elazığ’a Varış
13.Müzik Moğollar
Bonus Track:
14.Alageyik Destanı
15.Moğol Halayı
16.Çığrık
17.Sıla
Moğollar Arşiv (3 CD Box Set Albüm, Emre Grafson Müzik H.E.193, 29.01.2016)
DİSK 1 (Dört Renk): 1. Bişey Yapmalı
2. Ben Anlamaz
3. Keyfim Yerinde
4. Ekimin Günahı Yok
5. İpler Kimin Elinde
6. Buzlar Çözülmeden
7. Çok Geç Olur
8. Güngüm
9. Ters Pabuç
10.Alageyik
11.Hep Aynı
12.Bebek
DİSK 2 (30.Yıl): 1. Hudey Hudey
2. Kanıtlar Kanatlı
3. Ölüler Altın Takar Mı
4. Bir İleri Bir Geri
5. Moğol Mektubu
6. Toprak Ana
7. Göz Yaşları
8. Yollarda
9. İzlerin Ötesinde
DİSK 3: (Umut Yolunu Bulur) 1. Çaya Kaç Şeker
2. Geri Sar
3. Haydarpaşa Merdivenleri
4. Yalan
5. Umut Yolunu Bulur
6. Moğol Misketi
7. Kadınlarımız
8. Kriz Bastı
9. Bulutlar Adam Öldürmesin
10.Günler
11.Alarm
12.Uğur Mumcu Anısına
2.2.1973 Ankara / Cem Karaca & Moğollar (CD Albüm, Universal Music Taxim Edition, 02.02.2016)
1. Sunum
(Seslendiren: Cem Karaca) 2. İhtiyar Oldum
(Söz ve Müzik: Aşık Mahzuni Şerif) 3. El Çek Tabip
(Söz: Anonim, Müzik: Cem Karaca) 4. Deniz Üstü Köpürür
(Söz ve Müzik: Anonim) 5. Ala Geyik Destanı
(Söz ve Müzik: Anonim) 6. Edalı Gelin
(Söz ve Müzik: Mahmut Özçiftçi) 7. Obur Dünya
(Söz ve Müzik: Muhlis Akarsu)
2.2.1973 Ankara / Cem Karaca & Moğollar (LP[=Long Play] Albüm, Universal Music Taxim Edition, 02.02.2016)
A Yüzü: 1.Sunum
(Seslendiren: Cem Karaca) 2.İhtiyar Oldum
(Söz ve Müzik: Aşık Mahzuni Şerif) 3.El Çek Tabip
(Söz: Anonim Müzik: Cem Karaca) 4.Deniz Üstü Köpürür
(Söz ve Müzik: Anonim) B Yüzü: 1.Ala Geyik Destanı
(Söz ve Müzik: Anonim) 2.Edalı Gelin
(Söz ve Müzik: Mahmut Özçiftçi) 3.Obur Dünya
(Söz ve Müzik: Muhlis Akarsu)
Anadolu Pop / Moğollar 1 ([LP=Longplay] Plak Albüm, Yavuz Plak, 01.07.2016)
(1971 yılında LP ve kaset, 1995’te CD ve 2016 Ocak’ta dijital olarak basılan albümün Plak formatında [YENİ BASIMI]) (1971 yılında LP ve Kaset ve 1995 yılında değiştik kapakla CD olarak çıkarılan albümün PLAK olarak [YENİ BASIMI]) A Yüzü : 1. Toroslar
2. Lorke
3. Ilgaz
4. Madımak
5. Iklığ
6. Peri Bacaları (Chimney of Fairies)
7. Haliç’te Gün Batışı (Sunset in Golden Horn)
B Yüzü : 1. Ağrı Dağı Efsanesi (Legend of Mount Ararat)
2. Hamsi
3. Vahşi Çiçek (Wild Flower)
4. Ziganalar’dan Geçiş (Cahit’s Tune)
5. Elazığ’a Varış (To a Clear Mind)
6. (Tamburla) Jam Session (Kaleidoscopic Dream)
2017 Moğollar ([LP=Longplay] Plak Albüm, Pharaway, 28.02.2017)
(1976 yılında Diskotür tarafından LP olarak çıkarılan allbümün Plak olarak tekrar [YENİ BASIMI]) 1. Kâtip Arzuhalim Yaz Yare Böyle
2. Bahçelere Geldi Bahar
3. Hicaz Mandira
4. Üsküdara Giderken
5. Karsiki Yayla
6. Yine Bir Gülnihal
7. Sehnaz Longa
8. Drama Köprüsü - Bolu Beyi
9. Çanakkale Içinde Aynali Çarsi
10.Misket
11.Özüm Kaldi
Umut Yolunu Bulur (LP=Long Play] Plak Albüm, Emre Plak, 08.06.2018)
A Yüzü: 1– Çaya Kaç Şeker
2– Geri Sar
3– Haydarpaşa Merdivenleri
4– Yalan
5– Umut Yolunu Bulur
B Yüzü: 1– Kadınlarımız
2– Kriz Bastı
3– Bulutlar Adam Öldürmesin
4– Günler
5- Alarm