22 Mart 1936’da Adana’da doğdu. Babasının bir Fransız şirketinde çalışmasından dolayı çocukluğunun önemli bir bölümünü Halep’te geçirdi. 1951 yılında Öğrenimini İstanbul Ticaret Lisesi’nde tamamladı ve bu arada kurduğu ilk grubuyla (Şevket Uğurluel, akordeon; Kanat Gür, gitar; Salim Ağırbaş, davul; Metin Ersoy ve Erol Büyükburç, solist) Florya plajında müzik yaptı. İlk kez 1954’de İsmet Sıral Orkestrası eşliğinde Caddebostan Gazinosu’nda sahneye çıktı. Frankie Laine’nin 1951’de yorumladığı “Jezebel” isimli şarkıyı o da bu yıllarda bu orkestra ile sıkça yorumluyordu. Bu arada Belediye Konsevatuarına devam etti. 1955’te
Müfit Kiper,
Şevket Uğurluer,
Erol Büyükburç,
Kanat Gür,
Ay-Feri,
Tanju Okan,
Vasfi Uçaroğlu, Şerif Yüzbaşıoğlu’ndan oluşan Müfit Kiper Orkestrası ile de tango ve vals türü şarkılar söyledi. İsmet Sıral ve Müfit Kiper sonrasında askere giden Büyükburç, Urfa Orduevi’nde şarkı söylerken Leyla Sayar’la tanıştı.
1956’dan itibaren halk türkülerimizi çokseslendirerek ünlenmeye başladı.Askerlik dönüşünde Leyla Sayar’ın desteği ile İstanbul’un klüp çevrelerinde ismini duyurmaya başladı. Kendi adına kurduğu ilk orkestrası Erol Büyükburç Vokal Grubu ile Four Lads, Platters tarzı vokal müziğinin ve doo-wop’ın Türkiye’deki öncü uygulayıcısı oldu. Yabancı sözlü ilk pop müzik besteleri de onunla geldi. 1958’de ilk kez tango ve foxtrot tarzında kendisinin bestelediği sözleri İngilizce olarak yazılmış olsa da bir çok Müzik Otoritelerince Türk Pop Müziği’nin başlangıcı kabul edilen “Little Lucy” 1961’ta Odeon’dan taşplak olarak yayımlandı. O yıl bu şarkı, Vikingler (The Vikings=Deniz Kuşları) tarafından da yorumlanıyordu. Bu dönemde yanında Rüştü Kurtuluş, Nüceyim Fener, Kadri Ünalan, Nejat Alpay, Altan İrtel’den oluşan bir kadro bulunmaktaydı.
Basın tarafından ilk kez 1960’ta Yılın Sanatçısı seçilmiş, unvanını yıllarca kimseye kaptırmamıştır. 1961’de zaman zaman Somer Soyata ve Arkadaşları orkestrasına solist olarak katılıyordu. Bir ara Kuyruklu Yıldızlar grubunun solistliğini de üstlendi. İlk taşplaklarını bu yılda çıkardı: “Little Darling / One Way ardından B yüzünde orijinalini Neil Sedaka’nın seslendirdiği “Oh Carol”, A yüzünde de kendi bestesi “LITTLE LUCY” 45’liği ile Elvis Presley’in ünlü şarkıları “Kiss Me /It’s Now Or Never”
ve A yüzünde yine kendi bestesi olan ''A Lover’s Wish / El Matador'' 45’likleri.
1962 yılında taşplak çıkarmaya da devam etti: ''You Mean Everything To Me / A Promise'' ve B yüzünde de kendi bestesi olan ''Barcelona / Memories'' 45’likleri çıkardı.
1963 yılında Robert Koleji’nce düzenlenen 1.Boğaziçi Müzik Festivali’nde ‘En İyi Şarkıcı’ ve bu yarışmada Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası eşliğinde seslendirdiği ''Adieu Mon Pays'' isimli şarkı ile ‘En İyi Şarkı’ ödüllerini kazandı.
1964 yılında Erol Büyükburç’un Şerif Yüzbaşıoğlu’ndan ayrılmasının ertesinde kurduğu ilk grupta piyanoda Necdet Karar, basta Çarli, elektro gitarda Cüret Işıközlü’nün bulunduğu bir kadro ile çalıştı.
2 Eylül 1964 yılında düzenlenen Belgrad’ta yapılan Balkan Melodileri Festivali’nde Milli Orkestra (piyanoda Selim Özer -aynı adlı orkestradan, tenor saksta Erol Erginer -Kanat Gür’den, gitarda Yurdaer Doğulu -Erol Büyükburç’un orkestrasından, basta Alper Feyman -aynı adlı orkestradan ve bateride Vasfi Uçaroğlu -Müfit Kiper, Hisar 6’dan) ile repertuvarı, “Kara Tren”, Kapı Önünde Durdum”, Kara Kaş Gözlerin Elmas”, Tamo et Tamero” ve ‘Little Lucy’den oluşan şarkıları ile sahne aldı. Bu yarışmada ‘En İyi Şarkıcı’ seçilen Büyükburç’un kendi orkestrası sonradan yepyeni bir şekil alır. Orkestranın yeni biçiminde Erol Büyükburç dışındaki diğer solist Ayferi, piyanist Altan İrtel, baterist Çetin Çalışır ve basçı Işık Tapan ve gitarist Yurdaer Doğulu’ydu. Yeni orkestrasıyla Erol Büyükburç’un folk düzenlemeleri ve giderek kendi bestelerini öne çıkararak ikinci çıkışın eşiğine yaklaşıyordu.
1965 yılında 3.Boğaziçi Müzik Festivalinde ‘Robert Akademi Armağanı’ ve ‘En İyi Orkestra’ ödüllerini kazandı. Bu yarışmada “Altın Tasta Üzüm Var” adlı bir kantoyu, popüler batı müziği tarzındaki yorumuyla yeniden seslendirdi.
O yıl Kadri Ünalan’ın Başar Tamer ve Gönül Turgut solistliğinde kendi orkestrasını kurması üzerine Erol Büyükburç’un Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrası ile Hilton gibi lüks mekanlarda çalıştığı bir başka ara dönem yaşandı.
1965 yılında ikinci defa Balkan Halk Şarkıları yarışmasına katılan Milli Orkestra’nın o yılki kadrosu, piyano ve orgda Şerif Yüzbaşıoğlu, gitarda Yurdaer Doğulu ve Ersin Ünlüsoy (Kanat Gür çalıştığı yerden izin alamadığı için yerine girmişti), bateride Vasfi Uçaroğlu, basta Alper Feyman, vokalde Ayla Dikmen, Başar Tamer ve Erol Büyükburç şeklindeydi. Burgaz’da yapılan Balkan Melodileri Festivali’nde birinciliğini sürdüren Milli Orkestra’da, Ayla Dikmen “Niksarın Fidanları”, “El Porompompo”, “Fongetto Mani”, “El Besso”, “Ho Capito Che Ti Amo”, Başar Tamer ise “Eminem”, “Çarşıya Kiraz Geldi”, “Oy Farfara” şarkılarını söylerken Büyükburç da “Adanalı”, “Halimem”, “Granada”, “Sinner Man” ve “Rock’n’Roll Music” isimli şarkıları seslendirdi.
Aynı yıl Yurdaer Doğulu’nun da kendi orkestrasını kurması üzerine Erol Büyükburç, bir sonraki yıl içerisinde Star Plak’tan Pathé şirketine transfer olmuş ve plaklarıyla devleştiği bir döneme girmişti. Dönemin bir iki değişiklikle sürekli Büyükburç kadrosu ise gitarda Cenk Taşkan (1970’lerin ikinci yarısında Mehmet Teoman’la ortak şarkı üretimini yapacak ve böylelikle Nükhet Duru’yu lanse edenlerden biri olacaktı), basta Berç Kürkçü, bateride Altan Severcan, piyanoda İrfan Esentaş, klarnet ve saksofonda ise Önder Bali’den oluşuyordu. Bu kadroyla “Zeynebim”, “Kızılcıklar”, “Altın Tasta Üzüm Var” gibi hit olmuş pek çok şarkısını Pathé’ye plak olarak hazırlamış, “Uçun Kuşlar” ve “Pınar - Fadime” gibi şarkılarda hem elektro hem de akustik baslamaya müziği içerisinde partisyon vermişti. Aynı zamanda her anlamda yerli ilk Türk Pop Şarkısı olan ‘Ağlarım’ı piyasaya sürmüştü. Türk müziği’nin swing formunda yeniden üretimi bu plakla denenmişti.
1966 yılı aynı zamanda Erol Büyükburç’un kendi halkla ilişkiler işlevini tutarlı bir biçimde sürdürmeye çalıştığı bir dönemdi. Nitekim 1966 yılında hazırladığı bir tanıtım broşüründe kullandığı “Erol Büyükburç-Getirdiği Yenilikler” üst başlığından itibaren yenilik adına zaman zaman absürditenin sınırlarını zorlasa da alabildiğine taze soluk peşinde bir enerji adamı formatındadır.
1964-65-66 yıllarında Balkan Müzik festivallerine katılan Milli Orkestramızın solisti olarak üç yıl birincilik ödülleri kazanmıştır.
1968 yılında gerçekleşen FİTAŞ konseri ile Büyükburç, karizmasının doruğuna ulaşır. Öte yandan “Kırık Kalp” ve ‘Yasemin’in Türkçe’den düz bir mantıkla İngilizce’ye aktarılmış halleriyle hatalı bir evrenselleşme hareketine giren Büyükburç, halen sürdürmekte olduğu bir hatanın da ilk adımlarını atar: Büyükburç artık her yıl için bir şarkı yapmaya sebat etmiştir. İlk ürünler: “Güzel İzmir”, “Ver Elini Ankara” ve ‘İstanbul’dur. İlk iki şarkının bulunduğu plaklar 1969 yılında Paris’te Pathe Marconi Stüdyo Orkestrası ile kaydedilir. Böylelikle Büyükburç ilk Stereo plağını da yapmış olur. Aynı yıl ‘Altın Şarkılar’ diye de bilinen “Erol Büyükburç ve 1968 Altın Besteler” isimli LP’sini yapar.
1969 sonlarına doğru Pathe’den ayrılan Büyükburç, 1966 yılında yaptığı ilk filminden bu yana birlikte çalıştığı Hulki Saner’in şirketi Saner Plak’a geçer. 10 dakikada 2 beste yapıldığı ve hatta bu bestelerin de film setinde yapıldığı bir başka döneme girer. Tatavla adı verilen bu tarzda, “Fıstık Gibi”, “Şiir Gibi Kızdı O”, “Berduş”, “Mürüvvet”, “Aldandım”, “Bir Başkasını Sevemem Sevemem” adlı şarkılarını plak yapar. Popülaritenin ve tirajinin en tepelerinde dolaşırken müziksel sofistikasyonunu kaybettiğine şahit oluruz. Aynı yıl “Yasemin” isimli LP’sini de çıkarır. “Kırık Kalp”, “Yasemin”, “Gözlerime İyice Bak”, “Gel Gir Koluma” gibi popüler müziğimizin ilk hit şarkılarını Ümit Eroğlu (Yurdaer Doğulu, Şerif Yüzbaşıoğlu) düzenlemeleri ile yapar.
Bu gidişata son verme adına 1971 yılında “Feryat” adlı plağını yapar. “Yalan Gözler” ve “Yasemin” gibi plaklarda kız vokal grubunu deneyen Erol Büyükburç, bu kez erkek vokalini kullanarak psychedelic orotoryo havasında seyreden bu çizgi dışı plağını yapar. Dinleyici profili 1969-71 arasında tamamen değişmiş olan Büyükburç’un bu plağı malum dönemde yaşanan boyutta bir satış tutarını yakalayamaz.
Sonrasında Esin Engin düzenlemeleri ile arada ‘Turist Ömer Boğa Güresçisi’ (1972) filminde söylediği ‘Manolya’nın da bulunduğu bir grup plak yapar. Bu dönemde “Bağlamamım Telleri” ve “Gözler” şarkılarının da içerisinde bulunduğu “Burcu Burcu” adlı EP’yi de hazırlayarak Anadolu Pop tarzında da varlığını hissettirmeye başlar. Öte yandan Anadolu Rock’ın en hızlı zamanı yaşanmakta ve Büyükburç, kurucularından biri olduğu bir türün yabancısı gibi algılanmaktadır. Özellikle “Berduş”, “Kırık Kalp” gibi plakların ardından yapılan “Hekimoğlu”, “Dadaş” gibi plaklar furyadan yararlanan her hangi bir şarkıcının plakları ile aynı muameleyi görmekteydi.
Tüm olumsuzluklara rağmen, Büyükburç umudunu yitirmeden ve zaman zaman küçük başarılar elde ederek yoluna devam eder. Görüntü itibari ile glam rock sularında yüzen Erol Büyükburç, müziği o denli sert olmasa da yozlaşmamış bir Anadolu Rock şarkıcısını plaklarda sürdürürken, sahne de Tom Jones, Engelbert Humperdinck uzantısı bir çizginin temsilcisi olur.
Anadolu Rock söyleyen Büyükburç’un arkasında artık bir orkestra değil, grup formatında bir oluşum vardır. Tıpkı Cem Karaca & Kardaşlar, Barış Manço & Kurtalan Ekspres gibi onun da ismi Erol Büyükburç ve Elçiler’dir. Duruma göre Elçiler ismi 6-7 Elçi gibi numerik ifadelerle anılsa da kadrodaki hızlı değişimler sonucunda Elçiler’de karar kılınır. Grup, Ohannes Kemer, Özer Şenay, İrfan Avcı, Fevzi Mumkale, Melih Binzet, Faruk Dayıoğlu’ndan oluşan kadro ile “Dadaş” gibi gayet psycehedelic bir plağa imza atar. 1972 yılında bu kadro ile yurtdışında ilk konserini yakası sırma işlemeli siyah elbiseleri ile Lahey’deki Kur Haus salonunda başta Hollanda büyükelçimiz Daniş Tunalıglı olmak üzere öteki elçilik mensupları ve Hollanda‘lı müzik eleştirmenleri olmak üzere 1200’ü aşkın bir davetli topluluğuna verdi. Konserine Türk şarkılarıyla başladı. Daha sonra İngilizce , Fransızca , İtalyanca şarkılar söyleyen sanatçımızı Hollanda’lılar bol bol alkışladılar.
(Kaynak: HEY Dergisi-Kamuran Sümercan-1978)
Aynı yıl Londra Palladium Konser Salonunda pembe incili kaftanı ile sahne aldı. Yine aynı yıl MAM şirketiyle anlaşma yapar ve şirketin şarkı yazarı Les Reed’den İngiltere’de yapacağı plak için repertuar alır. Ancak 1973 yılında çıkan petrol krizi nedeniyle İngiltere projesinin devamı gelmez.
Palladium macerasının akabinde Elçiler grubu farklı müzisyenlerle yoluna devam eder. Grubun seyir defterine Nihat Örerel (Bunalımlar, Mesut Aytunca & Silüetler, Erkin Koray), Aydın Çakuş (Bunalımlar, Haramiler, TER, TANK, Kardaşlar) gibi gayet sert bir psychedelic rock formunu benimsemiş müzisyenler imzalarını atarlar. “Vur Zilleri”, “Çökertme”, “Hekimoğlu” gibi plaklar bu dönemin eserleridir. 1973 yılında sahnede bilindik Erol Büyükburç vokaline sert bir biçimde eşlik edip, Erol abilerinden herhangi bir kısıtlama görmeyen müzisyenlerin bulunduğu demokratik bir Elçiler kadrosunu oluştururlar.
Büyükburç’un son Elçiler plağı ise ‘Takvimdeki Günler’dir. Bora Ayanoğlu’nun müzik piyasasının can simidi niteliğinde olduğu bir dönemde “Takvimdeki Günler” ve hemen akabinde Süheyl Denizci eşliğinde doldurduğu “Zambaklar Açarken” plaklarını yapar.
Bu plakların yapıldığı dönemde ise Efsaneler adını verdiği yeni grubunu kurmuştur. Ancak grubun tam anlamıyla müziksel bütünlüğe ulaşamaması, kullanılan enstrümanların yetersizliklerinden dolayı plaklarda İstanbul Gelişim Orkestrası ile çalışmaya başlar.
Aynı dönemde müzik piyasasında henüz yeni olan Çiğdem Talu ile 1973 sonlarına doğru işbirliğine yönelir. Bunlar aynı zamanda Talu’nun ilk ciddi şarkı sözü çalışmalarıdır. Müzik piyasasındaki etkinliğini yitirmeye başlayan Saner Plak’tan ayrılan Büyükburç, Çiğdem Talu ile Diskotür şirketine 1974’te “Elele / Dudaklarımda Şarkısın” plağını yapar. Hemen akabinde “Gençlik Şarkısı” (Bilinen adı ile “Haydi Gençlik Hop Hop Hop”) plağı ile eski günlere dönmeye namzet bir Erol Büyükburç portresi çizer.
Öte yandan Büyükburç ile Talu’nun ortaklığı yalnızca iki 45’lik plak boyunca devam eder. Bir süre plak yapmaz, öte yandan Almanya’da yayınlanan kasetlerde bulunan TV için İstanbul Gelişim eşliğinde doldurduğu “Eğlence Başlasın mı?” şarkısıyla gençliğin şarkıcısı olma idealini sürdürür. İlk Kadrosunda Cihat Günaydın (Mavi Işıklar) gibi usta bir gitaristin bulunduğu Efsaneler, 1975 sonlarında Çetin Çiftçi, İrfan Avcı, Selçuk Ünver, Cavit İlgün, Sacit Aydın, Nusret Baran gibi isimler eşliğinde geç dönem psychedelic başyapıtı “Allahım Beni De Gör” plağını yapar. Bu plak arka yüzünde bulunan popülist “Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak” şarkısının etkisiyle potansiyel dinleyicilerin gözünden kaçar. Bu arada yani 1975’te Emel Büyükburç ile evlenir.
Bulunabilme olasılığının nispeten düşük olması ve HEY listelerinde ilk 20 içerisinde yer almamasından yola çıkılarak Büyükburç’un son 45’liğinin fazla bir satış yakalayamadığını söylebiliriz.
Sözkonusu plağın ardından 1977 yılına kadar Erol Büyükburç “Kader Rüzgarı”, “Ah Bu Sevda” filmlerini yapar. Bu filmlerden ikincisi ile aynı adı taşıyan şarkısı Almanya Minareci Firması çıkışlı kasetlerde yer alır.
1977 yılında “Hop Dedik” adlı LP’sini tamamen Efsaneler eşliğinde hazırlar. Pop ve rock düzleminde üretilmiş şarkılar, minimalist müziksel yürüyüşler ile “Hop Dedik” grubun kolektif beste üretimine geçebildiği, Büyükburç’un ise basit de olsa şarkı sözü yazarına ihtiyaç duymadan beste yapabildiği bir albüm olmuştur. Yani Büyükburç’un bütüncül şarkı yazarı kimliğinin ortaya konulması ve gelecekteki popüler Türk müziğinin kehanetini içermesi yönünden de ilginç bir çalışmadır.
Ensemble olarak dorukta olduğu bir dönemde Efsaneler grubu dağılır. Efsaneler’in hemen ertesinde 1977 yaz sonunda doğan kızı Evren’in ismini verdiği Evren grubunu kurar. Metin Özülkü, Cem Bezeyiş, Sabahattin Taşdöğen, Aziz Göksel gibi isimlerin bulunduğu grup ile önce Bağcan ailesinin Değişim adlı şirketi ile anlaşır. Akabinde Edessa bünyesine girerek 1978 yılında “İşte Özüm İşte Sözüm” adlı bir LP’nin çalışmalarına başlar. Bu plak, çeşitli nedenlerle ancak 1983 yılında yayınlanabilir.
1978-79 yılı arasında Evren grubu farklı bir format içerisine girer ve Nejat Yavaşoğulları’nın da dahil olduğu farklı bir kadroyla ARI Yapım bünyesinde yalnızca TRT’de yayınlanmış olan “Jezebel”, “İstanbul Not Constantinapole”, “Aşk Dediğin Bu Muydu”, “Dur Dur Gitme Gibi” kayıtlar yapılır.
1979-1980 yıllarında eşi Emel Büyükburç için hazırladığı Çapraz Show’a mesaisini ayırırken, bir yandan da ‘Müzikte Ekolleşmeye Doğru’ adlı kitabını hazırlar. Bu kitap bünyesinde müzikte belirlediği belli başlı ekoller konusunda hazırladığı makalelere ve her ekol için hazırladığı şarkı sözleri ve bestelerine ilişkin bilgilere yer verir.
1982 yılında BIP plaktan çıkan “Dünya Durdukça” adlı LP’i, bu kitabın seslendirilmiş biçimi gibidir. Nitekim plak Büyükburç’un tango, kanto, disko, pop gibi ekoller arasında kendi rengini ortaya koyma gayretinin özetidir. Nitekim bu plakla birlikte Büyükburç illere beste yapmanın yanı sıra ekollerin ve alt ekollerin izini sürme gibi yeni bir üst idealin sahibi olur. Bu arada 1982 Yılı Ekim’inde Meral-Zühal ve Sevinç Sunar ile bir Anadolu turnesine çıktı.
Büyükburç’un “Dünya Durdukça” adlı bu plağı istenilen satış rakamına ulaşamasa da 1977 yılından o zamana kadar albüm yapmamış olan bir müzisyenin 80’lerin kuşağı tarafından da tanınmasını sağlaması açısından da kilit bir rol üstlenir. Ancak bu tanınma durumu 1985 yılının Gençlik Yılı ilan edilmesi vesilesiyle TRT için hazırladığı Gençlik Şarkıları başlıklı çalışmada her ne kadar “Biz Değil Miyiz?” gibi bir TRT hiti çıkarsa da onun giderek belirli gün ve haftalar şarkıcısı olarak kemikleşmiş bir duruşun simgesi olmasını engelleyemez.
1992 yılına kadar futbol takımı şarkıları, illere yönelik şarkılar, çocuk şarkıları, belli vakıflara yönelik hazırlanmış marşlar, kendi hazırladığı kukla karakterleri ve kukla oyunları için hazırladığı şarkıların ağırlıklı olduğu bir üretim sürecine girer.
O dönemde yaptığı ve TRT dışında dinleyicisiyle buluşmamış bir demoyu takriben 1989 yılında Tuğrul Karataş ile hazırlar. “Resmine Bakıyorum” isimli demoda chanson formatını yeniden sahiplenmiş bir Erol Büyükburç görürüz.
1992 yılında ise baştan sona kitsch ilk Erol Büyükburç albümü, ‘Aman Kızlar’ı Metin Özülkü ile birlikte yapar. Türk Pop müziğinin yeniden patladığı dönemde ortama ayak uydurmaya çalışan bu albüm onu görselliği ile bir kimliği ifade etmekle birlikte, müziksel duruşu tahmin bile edilemeyen bir şarkıcı eskisi konumuna oturur. Albümün düzenlemesi Metin Özülkü’ye ait olup, şarkılardan ‘Şans Ver’in müziği Ajlan & Mine’nin Mine’sinin ilk albümü ‘Oyun Bitti’deki ‘Bana Bağlanma’nın aynısıdır ancak sadece temposu farklıdır.
Bu konum 90’ların ikinci yarısında Hüner Çoskuner ile birlikte yaptığı EP ile daha da pekişir. Eski müziksel materyallerin tüketime uygun biçimde yeniden şekillendirildikleri ‘nostalji’ çağında ise genele uyum sağlar ve “Bir Ömrün İmzası” albümüyle kendi ‘come back’ini gerçekleştirmeye çalışır. Ancak bu kez varolan şarkılar zihinlerdeki yerini kaybettiği ve bu şarkıları dinlemek isteyenler için sahaflarda halen tertemiz Erol Büyükburç plakları bulunduğu için bu denli korkunç ve sound kaygısı gözetilmeden yapılmış düzenlemelerle bu albüm ne İsa’ya ne Musa’ya yaranabilir.
1990-2002 arasındaki bu süreçte Erol Büyükburç, TRT için tango emisyonları yapar, yabancı şarkılara Türkçe söz yazıp seslendirir, turistik programlar yapar, resim yapar, vecize yazar, çocuk şarkıları ve iller ile ilgili şarkılar yapmaya devam eder. Öte yandan Büyükburç içinden geleni yapan bir şarkı yazarı kimliğinden sıyrılıp, kendi oluşturduğu sipariş kataloğundaki kategorilere birileri ‘check’ atmış gibi ısmarlama bir üretkenliği benimsedi. Böylelikle ne Büyükburç nostalji tacirlerinden sıyrılıp sanatçı kimliğini dolaysız bir biçimde ortaya koyabildi, ne de kendisi bu kimliği hatırladı.
İlk kez türkü formunda besteler yapan, yabancı şarkılara Türkçe söz yazıp sahnede söyleyen, pop müziğini alaturka gazinolarda seslendirip turnelerle Anadolu’ya taşıyan, halk müziği enstrümanlarını orkestraya sokan, Türk sanat müziğinden çoksesli örnekler veren sanatçı, 8 taş plak, 60 45’lik plak, 4 longplay, 11 kaset doldurmuş, 700’ün üzerinde beste yapmıştır. 28 film ve 20 fotoromanda oynadı. Halen müzik, resim ve desen çalışmaları yapmakta ve sergiler açmaktadır.
Taksim’de Onu Görenler Bakakaldı!
Nasreddin Hoca’nın fıkralarından oluşan bir albüm hazırlayan ünlü sanatçı Erol Büyükburç, İstiklal Caddesi’nde eşeğe binerek vatandaşın ilgi odağı oldu.
Ünlü sanatçı Erol Büyükburç, Nasreddin Hoca’nın 10 fıkrasının bulunduğu “Halim Ne Olurdu” isimli albümünün tanıtımını yaptı. Tanıtım sırasında Nasreddin Hoca kaftanı giyen Erol Büyükburç, İstiklal Caddesi’nde eşek ile gezdi. Vatandaşlar Erol Büyükburç’u Nasreddin Hoca kaftanı ile karşılarında görünce şaşkınlıklarını gizleyemedi. Bazı vatandaşlar ünlü sanatçının takma sakalını okşadı.
Kendisinin bilmece şehrinden geldiğini ifade eden Erol Büyükburç, “Dünyanın biraz neşesi kaçtı. Ne olursa olsun dünyaya neşeyi hatırlatmak, fıkra anlayışının tekrar gelişmesine ön ayak olmak için dünyaya tekrar geldim. Hepsinin ayrı ayrı derinlikli mesajları var. Burada arabaya binen insanlara hayret ediyorum. Eşeğe binmek ayrı bir zevk. Burada dezaavantajlarıda var; eşekten düşen karpuza dönmeyeceksin, eşeği çok seveceksin. Bizim sade güzel bir yaşamamız vardı. Aile, arkadaşlar, dostlar birbirimizi severdik. Şimdi artık o duyguları kaybediyoruz” dedi.
Albümde 10 ayrı Nasreddin Hoca fıkrası bestelendi. Albümde ayrıca Nasreddin Hocayı anlatan şiir bulunuyor. Albümün İngilizce, Rusça, Fransızca, Farsça, Çince, İtalyanca ve Almanca versiyonları bulunuyor. Ayrıca albüme ismini veren “Halim Ne Olurdu”(Orijinal Kaynak: İHA, Kaynak: magazin.haberturk.com - 28.07.2013)
2014 Eylül başında Avrupa Müzik, 2000 yılında Universal Müzik tarafından çıkarılan “Bir Ömrün İmzası” albümünü yeniden bastı.
Bir Ömrün İmzası
Türk pop müziğin yaşayan efsanesi Erol Büyükburç’un “Bir Ömrün İmzası” albümü Avrupa Müzik markasıyla yayımlanıyor.
Gerçek bir star bir dönemin değil her dönemin gençlerinin yıldızı. İşte Erol Büyükburç ve “Bir ömrün imzası” albümü ile gururla karşınızdayız.
Her bir şarkının bir hit olduğu bu albüm de bulunan unutulmaz şarkıların bazıları şöyle. “Dudaklarımda Şarkısın”, “Karakaş Gözlerin Elmas”, “Manolya”, “Öp Beni”, “Berduş” ve elbette ki “Haydi Gençlik Hop Hop Hop”.
(Albüm açıklaması)
Sanatçı, İstanbul Etiler’deki evinde 12 Mart 2015 tarihinde ölü bulundu. Cenazesi Cemal Reşit Rey Konser Salonunda düzenlenen törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığında defnedildi.
Sanatçının ölümünden sonra, 28 Şubat 2017’de Pharaway Record şirketi, 1977 yılında Diskotür etiketiyle Efsaneler Grubu ile çıkardığı “Hop Dedik” albümünü tekrar Plak formatında basarak yayınladı.
Diskografi: 1954 Jezebel[l](Orij.: Frankie Laine)
A Lover’s Wish / El Matador (Taş Plak 78’lik/45’lik, Odeon LA 346)
1962 You Mean Everything To Me (Orij.:Neil Sedaka) / A Promise (Taş Plak 78’lik, Odeon LA 382)
Barcelona / Memories (Taş Plak 78’lik, Odeon LA 383)
1963 Adieu Mon Pays (Boğaziçi Müzik Festivali "En İyi Şarkıcı" ve "En İyi Şarkı" ödülleri)
1964 Balkan Halk Şarkıları yarışmasında seslendirdiği Şarkılar: Kara Tren Kapı Önünde Durdum
Kara Kaş Gözlerin Elmas
Tamo (e) Tamero Little Lucy
1965 Eylül 1965’te 2.Balkan Festivali Balkan Halk Şarkıları yarışmasında Milli Orkestra ile seslendirdiği Şarkılar: Altın Tasta Üzüm Var Adanalı Halimem Granada Sinner Man Sinner Man
Olam Boyun Kurbanı
KIZIM SENİ ALİ’YE VEREYİM Mİ?
Lonesome Stranger / For You (45’lik, Odeon LA 600)
Kayadan İndir Beni / Gel Kaçma (45’lik, Star Plak 45 126)
A- Kara Kaş Gözlerin Elmas
B-
Tamo (et) Tamero
(Orij.:Pepino Di Capri
/ Kapı Önünde Durdum (EP, Star Plak 45 127)
A- Marguerita
B- Turnalar / El Toro (EP, Star Plak 45 128)
Dağ Çiçeği / İzmir Geceleri (45’lik, Pathe 649/EMI)
Ver Elini Ankara / Solmayan Aşk (45’lik, Pathe 650)
Güzel İzmir / Ver Elini Ankara (İlk Stereo 45’lik, Pathe/EMI)
Mutlu Günler / Son Yaprak (45’lik, Pathe 668)
Sana Muhtacım
/ Gözlerin Yeter Bana (45’lik, Pathe 669)
Erol Büyükburç Ve 1968 Altın Besteleri (LP Albüm, Pathe Plak LP)
A-Yüzü 1- Gel Gir Koluma
2-
Kırık Kalp 3- Neşeli Birsen
4- Uçun Kuşlar
5- Vaz Geçemem
6- Elmalı Bahçe
B-Yüzü 1- Gözlerime İyice Bak
2- Gölge
3- Gül Ayşe
4- Aşka Kapalı Kalbim
5- Son Yaprak
6- Mutlu Günler
Yasemin (LP Albüm, Pathe Plak LP)
1- Kırık Kalp
2- Yasemin
3- Gözlerime İyice Bak
4- Gel Gir Koluma
5- Fıstık Gibi
6- Şiir Gibi Kızdı O
7- Berduş
8- Mürüvvet
9- Aldandım
10-Bir Başkasını Sevemem Sevemem
(EP, Saner Plak 1037)
(Bunalımlar, Haramiler, TER, TANK, Kardaşlar ile)
A Yüzü: 1. Oy Cemo
2. Ne Güzel Yaratmış Yaratan
B Yüzü: 1. Vur Zilleri Zilleri
2. He Gönül He
Yıkılsın Bu Meyhane /
Avare Aşık
(Elçiler ile 45’lik, Saner Plak)
1974 Dinleyici İstekleri (Karma Kaset Albüm, Türküola Almanya 9000 102)
(İnci Çayırlı, Gönül Akkor, Emel Sayın, Erol Büyükburç) Kısım 1 : 3. Postacı (Erol Büyükburç)
8. Kalbimin Kilidi (Erol Büyükburç)
Kısım 2 : 4. Tatlı Dile Güler Yüze (Erol Büyükburç)
1975 Allahım Beni De Gör / Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak (Efsaneler ile 45’lik, Diskotür 5205)
1977 Hop Dedik (Efsaneler ile LP Albüm, Diskotür)
A Yüzü: 1- Oldu Olacak
2- Dandini
3-
Sen Mi O Mu 4- Bile Bile Lades
5- Öyle Mi Böyle Mi
6- Güz Şarkısı
B Yüzü: 1-
Şaka Maka Derken 2- Hop Dedik
3- Hep Sen Varsın
4- Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak
5- Dedim Dedi
6- Sevgiye Tutsak
1977 Ah Bu Sevda (Kaset, Minareci Almanya: aynı adı taşıyan filmden)
1978 İşte Özüm İşte Sözüm (Grup Evren ve Değişim şirketi ile LP Albüm)
(Not: Bu plak, çeşitli nedenlerle ancak 1983 yılında yayınlandı.)
1979 Grup Evren ile ARI Yapım bünyesinde yalnızca TRT’de yayınlanmış Kayıtlar: Jezebel[l] İstanbul Not Constantinapole
Aşk Dediğin Bu Muydu?
Dur Dur Gitme
Gibi
1982 Dünya Durdukça (LP Albüm, BIP Plak LP)
A Yüzü: 1- Suç Mu Sayılır
2- El Vuralım
3- Kırık Zar
4- Özlem Yağmurları
5- Hüzünlendi Saatlerim
6- Bekarlık
B Yüzü: 1- Sevebildiğince Sev Beni
2- Dansa Davet
3- Kırık Sevda Mumu
4- Miras
5- Hayal Mektubu
6- İki Gönül Bir Olunca
1983 İşte Özüm İşte Sözüm (Grup Evren ve Değişim şirketi ile LP Albüm)
(Not: Bu plak, 1978’de yapılmaya başlandı ancak çeşitli nedenlerle 1983 yılında yayınlandı.)
Elleri Pamuk (Kaset Albüm, Edessa Plak)
1- Zeynep Gelin
2- Niye Zalim Niye
3- Eyvallah
4- Haram Sudan Atladım
5- Elleri Pamuk
6- Sana Demedim Mi
7- İğne Attım Tarlaya
8- Hoptara Leylim Havası
9- Hele Yar
10-He Güley
11-Dut Yedim
12-Sinesine Vura Vura
1989 Resmine Bakıyorum (Chanson türü)
198x Zeytinburnuspor / İkinci Yarı (MC Albüm, Klüp İçi Dağıtım)
1- Zeytinburnuspor Marşı
2- Dünya Sevginin Yolunu Bulsun
3- Spor
4- Zeytinburnu
5- Zeytinburnu Bolero
6- Dünya Sevginin Yolunu Bulsun
1990 Yunus Emre (Kaset Albüm, Asır Ajans)
1992 Aman Kızlar Dikkat (Kaset Albüm, Asır Ajans)
(Düzenlemeler: Metin Özülkü)
1- Aman Kızlar Dikkat
2- Stop
3- Peki De
4- Hangimiz ?
5- Laf Olsun Diye
6- Vay Be
7- Şans Ver
8- Bunda Bir İş Var
9- Olmaz Olsun Ayrılıklar
10-Çilli Çilli
11-Berduş
19xx Arı
1- Suç mu Sayılır?
2- El Vuralım
3- Kırık Zar
4- Özlem Yağmurları
5- Hüzünlendi Saatlerim
6- Bekarlık
7- Little Lucy
8- Korkma
9- Hayata Küsme
10-Sevebildiğince Sev Beni
11-Dansa Davet
12-Kırk Sevda Mumu
13-Miras
14-Hayal Mektubu
15-İki Gönül Bir Olunca
16-Grease
17-Yalvarma
1998 Sevemem (Hüner Çoşkuner ile birlikte Kaset/CD Albüm, Elenor Müzik)
1-
Sevemem 2- Gönül Penceresinden
3- Dudaklarımda Şarkısın
4- Bir Dilek Tut
5- Dudaklarımda Şarkısın (Remix)
6- Bir Dilek Tut (Remix)
7- Gönül Penceresinden (Remix)
2011 Armutalan / Tülay Özer & Erol Büyükburç (Single Şarkı, ONY Yapım)
1-
Armutalan Aranjörlüğünü Stüdyo Ambiance Cihat Atlığ’ın yaptığı eserin Sözü ve Bestesi Erol Büyükburç’a ait. ARMUTALAN adlı şarkıyı Tülay Özer ve Erol Büyükburç birlikte seslendiriyorlar. Bu iki değerli sanatçı hiç bir ücret almadan bu eseri tüm Marmaris Armutalanlılara bir gönül hediyesi olarak sundular.Yapımcılığını Art Medya Prodüktörlüğünü Osman Nuri Yazıcı , Yönetmenliğini Okan Yazıcı, Yardımcı Yönetmenliğini Murad Gemlik, Kurgu Montajı Ute Büyükburç yaptı.
2012 Koyutürk Tangolarıyla Erol Büyükburç / Türkçe Tangolar 10 (Albüm, Eko Müzik, 25.09.2012)
1. Papatya
2. Gittin
3. Dinle Sevgili
4. Geleceğim
5. Şüphe
6. Bal Gözlüm
7. Rüzgar Gibi Geçti
8. İnan ki Sevgilim
9. Yıllar Var Ki
10.Başbaşa Kalınca
11.Gel Beklediğim Yeter
12.Gözlerine Bakarken
13.Özlediğim
14.Seven Bilir
15.Yalan Olan Yıllarım
16.Bal Çiçeği
(Söz & Müzik: Necdet Koyutürk)
2014 Bir Ömrün İmzası (Albüm, Avrupa Müzik, 08.09.2014)
(2000 yılında Universal Müzik tarafından çıkarılan albümün [YENİ BASIMI]) 1. Dudaklarımda Şarkısın
2. Göze Geldik
3. Nerdesin
4. Karakaş Gözlerin Elmas
5. Manolya
6. Öp Beni
7. Berduş
8. Fıstık Gibi
9. Haydi Gençlik
10.Kırık Kalp
11.Ağlarım
12.Altın Tasta Üzüm Var
13.Leyla
14.Gözlerime İyice Bak
15.Yalnızlık Yarası
16.Avare Aşık
Serseri (Single, Odeon Müzik, 20.10.2015)
(1969 yılında çıkarılan 45’liğin DİJİTAL olarak [YENİ BASIMI]) 1- Gel Gir Koluma - 03:27
2- Vazgeçemem - 04:02
2016 Gençlik Şarkısı (Haydi Gençlik Hop Hop) (Single, Ossi Müzik, 01.01.2016)
1- Gençlik Şarkısı (Haydi Gençlik Hop Hop) - 03:06
2- Herşey Bizim Bu Gece - 04:43
2017 Hop Dedik ([LP=Longplay] Albüm, Pharaway Records, 28.02.2017)
(1977 yılında Diskotür firması tarafından LP olarak yayınlanan Efsaneler ile birlikte ortak albümün Plak formatında tekrar [YENİ BASIMI]) A Yüzü: 1- Oldu Olacak
2- Dandini
3- Sen Mi O Mu
4- Bile Bile Lades
5- Öyle Mi Böyle Mi
6- Güz Şarkısı
B Yüzü: 1- Şaka Maka Derken
2- Hop Dedik
3- Hep Sen Varsın
4- Civciv Çıkacak Kuş Çıkacak
5- Dedim Dedi
6- Sevgiye Tutsak