18 Temmuz 1966, İstanbul doğumlu Banu Kanıbelli müzisyen, solist, besteci, söz yazarı, radyo programcısı aynı zamanda da eğitmendir.
Sekiz yaşında çalmayı öğrendiği mandolinle başlayan müzik serüvenine daha sonra piyano ve gitarı da ekledi. Özel İzmir Amerikan Kolejini bitirdikten sonra girdiği Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden 1988 yılında mezun oldu. Mimar Sinan Üniversitesi’nde Etnomüzikoloji Yüksek Lisans dersleri aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde müzik ve felsefe üzerine Felsefe ve Toplumsal Düşünce yüksek lisans tezi yazdı.
Çocuklar için, çocuklarla birlikte yazdığı şarkıları, Bülent Ortaçgil’in müzik direktörlüğünde ve Gürol Ağırbaş’ın düzenlemeleriyle 1998’de “Kar’A” ve 2006’da “Başka Dünya Yok” isimlerinde iki ayrı albümde yayımladı. “Kar’A” çocuk şarkıları ve öykü kitabının ilk basımı 1998 yılında Aksoy Yayıncılık tarafından gerçekleşmiştir. Albüm 2006’da sadece CD olarak Ada Müzik tarafından yeniden basılmıştır.
Banu Kanıbelli profesyonel olarak eğitim sektöründe çalıştığı süreçte yaptığı şarkıların nasıl albüme dönüştüğünü şöyle anlatıyor: “Doksanların sonunda küçük bir çocuk annesiyken, çocuğuma dinletecek Türkçe çocuk şarkıları bulamazdım. Bir eğitim kurumunda çalışıyordum. Sadece kendi çocuğum değil, yüzlerce çocukla çevriliydim. Sözleri birlikte yazdık, sözler şarkılara dönüştü ve birikmeye başladı. Bu birikimi başka çocuklara taşıma kararıyla birlikte şarkılar “Kar’A” ismiyle albümleşti.”
2013’te “Bu Rüzgâr”, 2017’de “Yer Gök” adlı albümlerinde yazıp bestelediği caz şarkılarını söyledi. Bu arada 2014’te “Lobna’nın Şarkısı” single’ı dijital olarak yayımlandı.
İlk film müziği çalışmasını “5 Silahşörler” filmi için 2019’da yaptı.
2020’de “Dünya Evim ve Yanıyorsa” ve “Earth is My Home”, “It’s Calling” parçalarını gençlerden oluşan ‘Fridays For Future Turkey’ adlı grupla birlikte seslendirdi. Bu parça Türkçe ve İngilizce Tekli olarak yayımlandı. Bunu 3 şarkılık “Tutulma” EP’si takip etti.
Açık Radyo’da hazırlayıp sunduğu Sahibine Şarkılar programından hareketle hayata geçen ve yazar Eylem Ejder ile birlikte yürüttükleri “Şarkılara Mektuplar” projesinin ilk şarkısı “Hayat Eve Sığar mı?” 2020’nin Ağustos ayında yayımlandı. Pandemi boyunca yaşanan ortak duygu ve deneyimleri mektuplara, mektupları şarkılara dönüştürmeyi amaçlayan proje, Kasım 2020’de ikinci teklisini yayımladı.
2020’nin Aralık ayında yayımlanan ve gerçek insan portrelerini şarkılara taşıdığı derlemesinin ilk teklisi olan “İyi ki O Gün” ile ilgili Kanıbelli şunları söyledi: “Şarkılar suretimiz. Binbir insanlık halimizi yine kulaklarımıza söyleyen suretlerimiz… ve biz suretlerimizin iyi hallerini daha fazla hatırlamaya, onlardan vazgeçmemeye ihtiyaç duyduğumuz zamanlardayız.”
Şu ana kadarki tüm müzikal çalışmaları Ada Müzik tarafından yayımlandı. Banu Kanıbelli’nin albümlerinde, babası Ünal Şınık’a ait olan bir bestenin dışındaki tüm müzikler kendisine aittir. Şarkı sözlerinde ise kendi yazdığı sözlerden başka, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Bejan Matur, Küçük İskender, Yalvaç Ural ve Mürüvvet Uygun’dan şiirler kullanmıştır. Şarkılarının düzenleme ve kayıtlarında Bülent Ortaçgil, Gürol Ağırbaş, Muammer Ketencoğlu, Baki Duyarlar, Başak Yavuz, Cansun Küçüktürk, Emir Özgören, Orçun Baştürk, Selen Gülün, Sumru Ağıryürüyen, Şevket Akıncı gibi müzisyenlerle çalıştı.
Toplumsal olaylara duyarsız kalmayan ve müziği bir iletişim dili olarak kullanan Kanıbelli müzikle ilgili düşüncesini bir söyleşide şöyle tanımlamış: “Müzik bir araya getiriyor ve bunu yapma biçimi beni büyülüyor. Yaşanmış olanı tüm canlılığıyla bugüne taşıyabiliyor, henüz yaşanmamış olanın işaretlerini içinde barındırıyor. Dile dökülemeyene kucak açıyor, paylaşılır kılıyor. Dünyanın farklı coğrafyalarından, zamanlarından insanları ve onlara ait duyguları bir araya getiriyor. Duvarlara, sınırlara, engellere, imkansızlıklara rağmen bunu yapıyor. İnsan insana temasa, ruhumuzun bir başkasına dokunmasına, birbirimizi hissetmeye ve anlamaya ihtiyacımız var. Müzik bunu dolaysız ve kendinden güzelliğiyle yapıyor. Yan yana getiriyor, iyileştiriyor. Şarkılara, içindeki sözlere böyle bakan ve yazan, neden şarkı söylüyorum sorusuna verdiği yanıtta buna inanan biri var diye düşünebilirsiniz.”
Kanıbelli, eğitim alanındaki çalışmalarını The School of Life Istanbul bünyesinde verdiği “Kariyer Potansiyelimizi Nasıl Belirleriz” ve “Müzik 101” dersleriyle devam ettiriyor. (Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Banu_Kanıbelli)
Diskografi: 1998 Kar’A / Çocuk Şarkıları (Kaset Albüm, Ada Müzik)
1. Hayvanlar Benim Dostum
2. Palyaçonun Topları
3. Renkler
4.
Gel Koşalım 5. Bakın Ağaç Konuşuyor
6. İki Dost
7. Kar’a
8. Mevsimler
9. Camdan Balon
10.ABC
11.Miyop Miyop 12.Uyku
13.Nerede Yaşar
14.Kar’a (Enstrümantal)
2006 Kar’A / Çocuk Şarkıları (CD Albüm, Ada Müzik, 25.04.2006)
1. Hayvanlar Benim Dostum
2. Palyaçonun Topları
3. Renkler
4. Gel Koşalım
5. Bakın Ağaç Konuşuyor
6. İki Dost
7. Kar’a
8. Mevsimler
9. Camdan Balon
10.ABC
11.Miyop Miyop
12.Uyku
13.Nerede Yaşar
14.Kar’a (Enstrümantal)
Başka Dünya Yok / Çocuk Şarkıları (Albüm, Ada Müzik, 25.05.2006)
1. Yeni Bir Gün
2. Günaydın
3. Başka Dünya Yok
4. Bir Hayal Bulun
5.
Büyük Solucan Yarışması 6. Gezi
7. Hor Hor Tıss
8. Bir Dinazorum Olsaydı
9. Büyük Orkesta Ailesi
10.Dostum Ol 11.Duygularımız
12.Sihirli Kutu
13.Yeni Yıl
14.Bir Umut Yarına
15.No Other World 16.Yeni Bir Gün (Version 2)
Albüm ile ilgili haberler / bilgiler:
‘Bu Şarkılar Adam Olmaz’ gibi albümlere imza atan Bülent Ortaçgil ve Yüzyıl Işık Okulları Sosyal Gelişim Koordinatörü Banu Kanıbelli’den çocuklara özel bir albüm. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın şiirleri, Kanıbelli’nin besteleri ve müzik üstadı Ortaçgil’in düzenlemelerinden müteşekkil albüm, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için ideal bir hediye.
Geliri TEMA Vakfı’na ayrılacak olan ve ağırlıklı olarak doğal kaynakların korunması temasının işlendiği albümde ayrıca Baki Duyarlar (piyano), Gürol Ağırbaş (Klavye) gibi isimler de katkı da bulunmuş.
Müzik direktörlüğünü Baki Duyarlar’ın üstlendiği “Bu Rüzgâr” albümünde tüm besteler Banu Kanıbelli’ye ait.
Banu Kanıbelli’nin 2006 Nisan ve Mayıs ayında çıkarttığı ilkinin ismi “Kara”, ikincisinin ise; Bu şarkılar Adam Olmaz gibi albümlere imza atan Bülent Ortaçgil ve Yüzyıl Işık Okulları Sosyal Gelişim Koordinatörü Banu Kanıbelli’den çocuklara özel, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın şiirleri, Kanıbelli’nin besteleri ve müzik üstadı Ortaçgil’in düzenlemelerinden müteşekkil “Başka Dünya Yok” adını taşıyan 2 Çocuk Şarkıları albümü de mevcut.
Kar’A / Çocuk şarkıları (Kaset Albüm [1 Kaset + 1 Kitap], Show Multimedia / Aksoy Yayıncılık, 05.11.2014)
(1998 yılında kaset, 2006 yılında CD olarak çıkan albümün kitap ilavesiyle kaset olarak [YENİ BASIMI]) 1. Hayvanlar Benim Dostum
2. Palyaçonun Topları
3. Renkler
4. Gel Koşalım
5. Bakın Ağaç Konuşuyor
6. İki Dost
7. Kar’a
8. Mevsimler
9. Camdan Balon
10.ABC
11.Miyop Miyop
12.Uyku
13.Nerede Yaşar
14.Kar’a (Enstrümantal)
2017 Yer Gök / Banu Kanıbelli (Caz Albüm, Ada Müzik, 28.07.2017)
1. Haziran Sokakları
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Başak Yavuz) 2. Ve Teslim
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Selen Gülün) 3. Yine de
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Selen Gülün) 4. Ve Masum
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Selen Gülün) 5. Bir Şarkı Bunu Yapar
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Başak Yavuz) 6. Nereye Dokunur Çığlığım
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Selen Gülün) 7.
Bir de Baktım Yoksun (Müzik: Ünal Şınık, Düzenleme: Baki Duyarlar) 8. En Çıplak
(Söz: Fazıl Hüsnü Dağlarca, Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Başak Yavuz) 9. Ağaçların Hayatı
(Söz: Bejan Matur, Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Selen Gülün) 10.Sana ve Bana
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli, Düzenleme: Başak Yavuz 11.Haziran Sokağı
(Söz-Müzik: Banu Kanıbelli)
Albüm ile ilgili haberler / bilgiler:
Banu Kanıbelli’nin, Beşinci Solo Albümü “Yer Gök” Ada Müzik Etiketiyle 28 Temmuz’da yayımlanıyor.
1998’den bu yana çocukların dünyasına “Kara” ve “Başka Dünya Yok” albümleriyle seslenen Banu Kanıbelli, büyükler için şarkılarını ilk kez 2013 yılında yine Ada Müzik etiketiyle “Bu Rüzgar” albümünde derlemişti. Ardından “Lobna’nın Şarkısı” single ve dijital olarak 2014’te yayımlandı.
Son albümü “Yer Gök”te de, şarkı yazarlığı geleneği içinde, “hayatta olmaya karşılık teşekkür” olarak betimlediği şarkıları yine yaşamdan ve yaşarken başımıza gelenlerden ilham alıyor. Aşkı, kayıpları, özlemi, geçen zamanı, zamana tanıklığı, doğayla ilişkimizi, çocukluğu, masumiyeti ve umudu dile getiriyor.
Düzenlemelerini Baki Duyarlar, Başak Yavuz ve Selen Gülün’ün yaptığı albüm 11 şarkıdan oluşuyor. Babası Ünal Şınık’a ait olan bir bestesin dışındaki tüm müzikler ve Bejan Matur ile Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan alınan iki şiir dışındaki tüm şarkı sözleri kendisine ait.
Şarkıların kaydında Alper Yılmaz, Baki Duyarlar, Barış Uğur, Başak Yavuz, Bulut Gülen, Cansun Küçüktürk, Kağan Yıldız, Riccardo Marenghi, Selen Gülün, Serhan Erkol, Siney Yılmaz ve Tunçay Yılmaz yer alıyor.
Albüm 21 Temmuz da iTunes’ta ön siparişte, 28 Temmuz ile 4 Ağustos arası ilk kez ve sadece Apple Music’te ve iTunes’da...
2019 5 Silahşörler Orijinal Film Müzikleri / Banu Kanıbelli [Albüm, Ada Müzik, 27.09.2019]
1.
Eve Giriş 2. Derdimiz Para
3. Refik’in Dünyası
4. Kahpe Felek, Pt. 1
5. Umut Var
6.
Sen Dost 7. Yalan Dünya, Pt. 1
8. Yalan Dünya, Pt. 2
9. Sen Dost
10.Soygun
11.Yorgo İle İhsan’ın Kabusu
12.Yaşamak Güzel
13.Kahpe Felek, Pt. 2
14.Luna Park
15.Dostum Ol 16.Kahpe Felek (Remix)