27 Eylül 1979 Ankara doğumlu Ayşe Evrim (Uluözyurt-Akaçça-Kapudağ), 1992 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı‘nda viyola bölümüne seçildi. 12 sene boyunca birgün kendi isteği ile vedalaşacağı akademisyenliğini sürdürdü.
Profesyonel müzik yaşantısına 16 yaşında, ODTÜ mezunlar derneğinde piyano çalarak başladı.
Kendi beğenisi ile örtüşen bir repertuar oluşturabilme anlayışını ilke edinerek, o günlerden itibaren bu müzikleri yazıp düzenlemeye koyuldu.
Çeşitli oda müziği grupları ve performans orkestraları kurup kendi düzenlemelerini icra etmeye başladı.
2001 yılında şarkıcılıkla tanışarak kendi repertuarını oluşturmaya ve yazmaya başladı. 2002 yılında şarkı söylemeye başladı. Bugünlere gelene kadar, çeşitli tarz ve lisanlardan oluşan bu repertuarı çeşitli orkestra oluşumları ile sahneye taşıdı.
Bu arada enstrümanistliğine, Vedat Sakman, Leman Sam, Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay ve Candan Erçetin orkestralarında keman, viyola ve akordeon sanatçısı olarak devam etti.
Mehmet Sezer (trp) ve Mustafa Özgür Yayla (gtr) ile birlikte Ortaköy Andon’da uzun süre çalıştılar. Daha sonra Erdem Polat (gtr) ile birlikte Sessiz Gemi’yi kurdular. Sonraları da Baraka, ardından Grup Naviga ile yaklaşık 2 sene boyunca Kızkulesi, Levent Tenis Kulubü, Moda Teras gibi nezih mekanlarda uzun sürelerle sahne aldı.
Ayşegül İnci ile
Gökçe Dinçer
tarafından kurulan ve 6 kadından oluşan 333 (333band) isimli performans grubunda klavye, akordiyon ve keman icrasıyla zaman zaman yer aldı.
Tanıştığı Ali Akaçça ile evlendi ve çalışmalarına eşiyle devam etti.
Bunların yanı sıra, besteciliğini geliştirdi ve ilk olarak piyanist, aranjör ve besteci Ali Akaçça ve kaval sanatçısı Eren Erdoğan ile hazırladıkları “Kavalname” isimli albümde bazı eserlerini dinleyiciyle paylaştı.
16.12.2009 tarihinde çıkan Candan Erçetin’in “Kırık Kalpler Durağında” isimli albümünde “Nedense Sustum” şarkısının yaylı düzenlemelerini yaptı ve stüdyo kayıtlarında albümün yaylı enstrümanlarını icra etti.
2010 yılında Ali Akaçça ve Timur Tarkan Tana ile birlikte İstanbul Performans Orkestrası’nı kurarak, sahne performanslarını müzikal olarak daha zengin ve istikrarlı bir kimliğe dönüştürdüler.
Ayrıca 2010 yılından itibaren Ayşe Evrim Trio konsepti ile Levent Tenis Kulübü’nde başlayan keyifli performansları halen devam ederken ,yine 2010 yılında Ali Akaçça ile hazırlıklarına başladığı albüm serüvenini AJ Müzik Prodüksiyon ve yapımcı Ogün Sayharman’ın (Loras Audio) katkı ve desteği ile tamamlayarak Mayıs 2012’de dinleyiciler ile paylaştı.
(Kaynak:
ajmuzik.com)
‘Siyah Şapkalı Kadın’ın Doğuşu
Vedat Sakman, Leman Sam, Bülent Ortaçgil, Zuhal Olcay ve Candan Erçetin orkestralarında keman, viyola ve akordeon sanatçılığı yapan Ayşe Evrim çıkardığı “Siyah Şapkalı Kadın” albümü ile Pop Dünyasına hızlı bir giriş yaptı.
Albüm çalışmasına 2009 yılında besteci,aranjör,piyanist Ali Akaçça ile birlikte başlayan Ayşe Evrim, “Siyah Şapkalı Kadın” albümünü geçtiğimiz günlerde piyasaya çıkardı.
“Siyah Şapkalı Kadın” albüm ismiyle de dikkatleri çekiyor ve herkesin merak ettiği bu ismin nasıl ortaya çıktığını yapımcısı AJ Müzik, Jale Kibritçioğlu bizlere anlatıyor.
“Yapımcısı olarak bir gün Ayşe’ye albümün ismini sordum. “Ayşe Evrim” dedi, olmaz dedim, o günden sonra düşünmeye başladık.
Ben bulmuştum ve o anı bekliyordum. Bir gün Ayşe ziyaretime geldi. İçeride ona aldığım içinde Siyah Şapka bulunan paketi verdim. Ayşe ona hediye aldığımı zannederek çok mutlu oldu, teşekkür etti. Paketi açmasını istedim ve açtı. Şapkayı başına taktım. İşte sen busun, Siyah Şapkalı Kadın, o sensin dedim. Çok etkilendi ve albümün ismi “Siyah Şapkalı Kadın” oldu. Gerek şarkıları, gerekse yorumu ve de kemanının nağmeleri ile sahnede onu dinlerken adeta büyüleniyorsunuz. Bu kız gizemli ve çok büyüleyici...Her şeyiyle ona çok yakıştı bu imaj”
Akustik olarak hazırlanan albümde söz ve müziği kendisine ait eserlerin yanı sıra Paris Combo, Ajda Pekkan, Cesaria Evora‘nın aranjmanları da yer alıyor.
Albümün ilk klibi, Paris Combo grubunun şarkısı “Pervane”ye çekildi ve izleyici ile buluştu.
Ayrıca bir roman şarkısı olan, 1978 yılında Londra’da toplanan dünya roman kurultayında romanların resmi milli marşı olarak kabul ettiği “Djelem Djelem” adlı şarkıya Türkçe söz yazarak “Zaman Zaman” ismiyle yeniden yorumladı.
40‘a yakın çok değerli müzisyenin yer aldığı albümde Ayşe Evrim düzenleme, yaylı aranjman , viyola, keman ve akordeon çalışmalarında kendi performansını da sundu.
(Kaynak: www.magazinkolik.com - 20.07.2012)
Diskografi: 2009 Kaval Name (Eren Erdoğan, Ali Akaçça, Nuri Irmak, Mustafa Süder, Ayşe Evrim Akaçça Albümü, Pera Prodüksiyon)
1. Kaval Name
2.
Sensizlik 3. Gaia
4.
Andantino 5. Tango Luna
6. Aşknüma
7. Meni Attın Aygız
8. Tcai Shukaire Bulgary
9. Kütahya’nın Pınarları
10.Leandros
Beste: Nuri Irmak, Ayşe Evrim Akaçça, Musa Göçmen, Bulgar Roman Halk Şarkısı
Keman - Viyola: Ayşe Evrim Akaçça
Ud Sampling: Ali Akaçça
Kemençe: Fikret Alp Çelik
Piyano: Ali Akaçça
Klarnet: Mustafa Süder
Akordeon: Ayşe Evrim Akaçça
Solo Keman: Mustafa Süder
Trombon: Nuri Irmak
Soprano Saksafon: Mustafa Süder
Alto Saksafon: Göksun Çavdar
Düzenleme: Ali Akaçça, Ayşe Evrim Akaçça
2011 Aranjman 2011 / Candan Erçetin (Albüm, Pasaj Müzik, 07.07.2011)
7. Sans Toi Je Suis Seul (Sessiz Gemi)
(Söz: Yahya Kemal Beyatlı, Müzik: Frank Gerald, Patricia Carli, Yaylı düzenlemeler: Ayşe Evrim Akaçça)
2012 Ayşe Evrim (Dijital Solo Albüm, Loras Müzik, 24.04.2012)
1. Eski Bir Aşk Masalı (feat. Ali Akaçça)
2.
Söyle Nasıl Taşır Bu Yürek 3. Zaman Zaman
4. Hoşçakal
5.
Yeni Aşklarla 6. Güle Güle Git
7. Korkma
8. Kim Olsa Anlatır
9. Bugün Olmaz
10.Pervane
Siyah Şapkalı Kadın (Solo CD Albüm, Loras Müzik, 18.05.2012)
(Ayşe Evrim isimli dijital albümüne CD basımında verilen ismidir) 1. Eski Bir Aşk Masalı
2. Söyle Nasıl Taşır Bu Yürek
3. Zaman Zaman
4. Hoşçakal
5.
Yeni Aşklarla 6. Güle Güle Git
7. Korkma
8. Kim Olsa Anlatır
9. Bugün Olmaz
10.Pervane
7. Sans Toi Je Suis Seul (Sessiz Gemi)
(Söz: Yahya Kemal Beyatlı, Müzik: Frank Gerald, Patricia Carli, Yaylı Partisyon: Ayşe Evrim Akaçça)
2013 Kaval Name (Eren Erdoğan, Ali Akaçça, Nuri Irmak, Mustafa Süder, Ayşe Evrim Akaçça Albümü, Universal Music Taxim Edition)
Pera Prodüksiyon tarafından 2009’da CD olarak çıkarılan albümün DİJİTAL olarak [YENİ BASIMI])
1. Kaval Name
2. Sensizlik
3. Gaia
4. Andantino
5. Tango Luna
6. Aşknüma
7. Meni Attın Aygız
8. Tcai Shukaire Bulgary
9. Kütahya’nın Pınarları
10.Leandros
Beste: Nuri Irmak, Ayşe Evrim Akaçça, Musa Göçmen, Bulgar Roman Halk Şarkısı
Keman - Viyola: Ayşe Evrim Akaçça
Ud Sampling: Ali Akaçça
Kemençe: Fikret Alp Çelik
Piyano: Ali Akaçça
Klarnet: Mustafa Süder
Akordeon: Ayşe Evrim Akaçça
Solo Keman: Mustafa Süder
Trombon: Nuri Irmak
Soprano Saksafon: Mustafa Süder
Alto Saksafon: Göksun Çavdar
Düzenleme: Ali Akaçça, Ayşe Evrim Akaçça