Şarkı, beklemediği bir süre aklında kalan bir sohbetten doğdu. Kasada sıra beklerken, Westphal bir mağaza müdürüne fiyatların neden sürekli yükseldiğini sordu ve aynı gece haberlerde marketlerin rekor kârlar elde ettiğini gördü.
“Gitarımı elime aldım ve ‘The Food Inflation Blues’ kendiliğinden ortaya çıktı.” diyor.
Şarkı, adeta bir shuffle ritmiyle anlatılan kısa bir öykü gibi ilerliyor. Westphal, fiyat şokunu kataloglarken koridorlarda dolaşıyor:
“Et fiyatlarını, meyve ve sebze fiyatlarını görünce neredeyse ağlayacaktım, ayaklarım yere düştü.” diyor ve ardından tüm şakayı taşıyan nakarata geliyor:
“Marketlerde garip bir şeyler oluyor, her hafta yiyecek fiyatları biraz daha artıyor, Tanrı aşkına, market fiyatlarının bu kadar yükselmesine ne sebep oluyor?” Kurgusal bir mağaza müdürü, her zamanki suçlular listesini sunuyor: dizel yakıt, gümrük vergileri, iklim değişikliği, artan ücretler. Şarkının can alıcı noktası ise akşam haberlerinden geliyor: Yoksulluktan yakınan aynı mağazalar rekor kârlar elde ediyor. Westphal,
“Aynı eski hikaye.” diye şarkı söylüyor;
“yiyecek enflasyonunun hüznü.”
Ciddi bir şeyi şakayla ifade etme içgüdüsü, Westphal’ı iyi bir konuma getiriyor. Komedi, protest şarkı yazımında her zaman özel bir güce sahip olmuştur, çünkü doğrudan öfkeli bir şarkının karşılaştığı savunmaları aşmayı başarır. Öfke, zaten aynı fikirde olan insanlara vaaz vermeye meyilli iken, komik bir şarkı sözü dinleyicileri önce gülmeye, sonra da neye güldüklerini anlamaya davet eder; bu, Randy Newman, Tom Lehrer, The Kinks’ten Ray Davies, Warren Zevon, John Prine ve Arlo Guthrie gibi şarkı yazarlarının zor konuları vaaz verir gibi hissettirmeden etkili bir şekilde anlatmak için on yıllardır kullandığı aynı yöntemdir.
Bu aynı zamanda Westphal’ın dürüstçe edindiği bir gelenek. Çıkış şarkısı “The Gas Song”, benzin fiyatlarındaki hayal kırıklığını 2000’lerin başlarında Kanada radyolarında, format ne olursa olsun, hızla yayılan bir hit haline getirdi. Yıllar sonra, Stompin’ Tom Connors’ın baş gitaristi olan bir arkadaşı, benzin fiyatları tekrar yükseldiğinde ‘The Gas Song’u turneye çıkardı; bu bağlantı, Westphal ile country efsanesi arasında 2005’ten 2012’ye kadar süren gerçek bir dostluğa yol açtı ve Westphal’ın türün en güvenilir Kanada günlük yaşam hayal kırıklıklarını anlatan isimlerinden biri olarak ününü pekiştirdi.
“The Food Inflation Blues”, yaklaşık 15 yıldır sıradan Kanadalıların yakınmalarını insanların anında tanıdığı şarkılara dönüştüren bir kataloğun devamı niteliğinde. ‘Here’s to Our Farmers’dan ‘A Typical Day on the 401’e, ‘The Barbershop Song’dan ‘The Marijuana Song’a kadar uzanan bu şarkıların her biri, Westphal’ın CTV News ve Londra’daki Country 104 de dahil olmak üzere ülke genelinde televizyon, radyo ve çevrimiçi platformlarda yer almasını sağladı.
Westphal,
“The Food Inflation Blues" adlı parçayı kendisi yazıp prodüksiyonunu üstlendi ve Kitchener’daki Fred Smith Stüdyosu’nda Fred Smith’in baş gitarist, Doug Dietrich’in pedal steel gitarist, Don McDougall’ın davulcu ve Paul Stouffer’ın klavyeci olarak yer aldığı kadroyla kaydetti; Westphal ise bas gitar çaldı. Parçaya eşlik eden video, Danny Bailey tarafından yönetildi, Riley Harrison tarafından desteklendi ve Inflorescence Bloom tarafından çekilip kurgulandı; Grant Heywood davulda, Pete Harrison kontrbasta ve Paul Schultz ise Westphal’ın karşısında market müdürü rolünde yer aldı.
Westphal, “The Food Inflation Blues" ile, herkesin zaten homurdandığı şeyleri birlikte şarkı söylemeye değer bir şeye dönüştürme üzerine kurulu kariyerine yeni bir bölüm ekliyor; bu da ciddi bir şeyi söylemenin en komik yolunun genellikle akılda kalıcı olan yol olduğunu kanıtlıyor.
Turkpopmuzik.net üzerinden Google Arama motoruyla aramak için aşağıdaki linke tıklayınız:
Kevin Westphal The Food Inflation Blues - Google´da Ara [turkpopmuzik.net üzerinden]
İngilizce Orijinal Haber:
frontview-magazine.be
Haber: www.turkpopmuzik.net - 02.09.2026