Yeteneği küçük yaşta keşfedilen ve çevresi tarafından ‘Harika çocuk’ olarak anılan dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti.
Haberi, sosyal medya hesabından duyuran müzisyen arkadaşı piyanist Gülsin Onay, paylaşımında,
“Suna Kan’ı kaybetmişiz.. Allah rahmet eylesin.. Mekanı cennet olsun.. Oğlu Ömer Üstel başta olmak üzere tüm yakınlarına, sevenlerine, müzik camiamıza baş sağlığı ve sabırlar dilerim” dedi.
Onay, ünlü virtüöz hakkında, “Büyük bir müzisyenimizi, yakın dostumu ve yeri doldurulamaz değerli kemancımızı kaybetmenin üzüntüsü içerisindeyim… Kalbimizde hep yaşayacak eşsiz anıları ve kayıtlarıyla” ifadelerini kullandı.
Sağlık sorunları nedeniyle Mayıs 2017’de sahnelere ara verdiğini duyuran Kan,
“Kemanın kutusunu şimdilik, bu dünyadan gidinceye kadar kapattım” açıklamasını yapmıştı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da
“Cumhuriyetimizin çok sesli müzik alanında yetiştirdiği büyük değer, dünyaca ünlü keman virtüözlerinden, devlet sanatçımız Suna Kan’ın vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiasına başsağlığı diliyorum” dedi.
Orijinal Kaynak: sözcü.com.tr
SUNA KAN KİMDİR?
Yeteneği küçük yaşta keşfedilen ve çevresi tarafından ’Harika çocuk’ olarak anılan dünyaca ünlü keman virtüözü Suna Kan, 86 yaşında hayatını kaybetti.
Türkiye’nin en iyi keman virtüözlerinden biri olarak bilinen Suna Kan 1936’da Adana’da doğdu.
Babası Nuri Kan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda viyola sanatçısıydı. Suna Kan, 5 yaşındayken babasından keman çalmayı öğrenmeye başladı. 1946 yılında 10 yaşındayken Ankara Devlet Konservatuarı’nda ilk resitalini gerçekleştirdi ve Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirdi. Bu resitalinden sonra ‘Harika Çocuk’ olarak ünlendi.
1948 yılında ‘İdil Biret ve Suna Kan’ın yabancı ülkelere müzik eğitimi için gönderilmesi’ konulu yasa ile devlet bursuyla yurt dışında eğitim alma fırsatı elde etti. Paris Konservatuarı’ndaki eğitimini birincilikle tamamlayan Suna Kan, dünya çapında birçok yerde konserler verdi ve birçok ödül kazandı.
1957 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda solist sanatçı olarak atanan Suna Kan, uzun yıllar orkestrada solist ve başkemancı olarak görev yaptı. 1971 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen Suna Kan, büyük bir müzik kariyerine sahip.
Kaynak: www.magazinkolik.com - 11.06.2023