Kerem Görsev yeni albümü ‘Lost Ghost’u yayınladı. Plâk olarak basılan albüm dijital platformlarda yerini aldı. Albümle ilgili detayları aylar önce Kerem’den ilk öğrendiğim vakit “Lost Ghost” parçasını özellikle merak etmiştim. Bu albüm hakkında, Elvan Aracı’nın adını anmadan yazmak doğru olmaz, zaten Kerem de albümü bir sevgi ve saygı duruşu olarak Elvan’a ithaf etti.
Elvan Aracı’yı caz dünyası dışında tanıyan pek olmayabilir, hayatının önemli bölümünü İsveç’te geçirdi ve hayata orada veda etti. Kerem, albüm yazısında kendi kaleminden Elvan’ın kendisi için önemini anlatıyor; “üzerimde çok emeği vardır, huzur içinde uyusun” diye bitiriyor notlarını.
Kerem oldum olası iyi bir hikâye anlatıcısı olmuştur. Cümlelerini enstrümanların içine gizler. Bu kez “Lost Ghost” trombonun içinden ulaşıyor bize. Elvan Aracı iyi bir tromboncuydu, piyano da çalardı ama galiba hep trombonuyla hatırlıyorum onu. Şimdi düşününce, diyorum ki, trombonun sesiyle Elvan’ın kişiliği nasıl da birbiriyle uyumluymuş meğer. Bulut Gülen’in trombonunu dinlerken Elvan’ın fotoğrafları gözümün önünde canlandı.
Bir kaç piyano notasının ardından Elvan’ı trombonla anlatıyor “Lost Ghost”. İkilinin yıllara sâri dostluk ilişkisi Yahya Kemal’in “Kanlıca’nın İhtiyarları” şiirini hatırlatıyor bana;
Günler kısaldı... Kanlıca’nın ihtiyarları
Bir bir hatırlamakta geçen sonbaharları
Hayat hikâyesini bilenler bu şiirle Elvan arasında bağ kuracaktır eminim.
Piyanoyla trombonun olgun sohbeti belli ki geçmiş zamanları saklıyor içinde.
Ne diyordu şiirde;
Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor;
Lâkin vatandan ayrılışın ızdırâbı zor
Elvan hem vatandan ayrı olmanın ızdırabını bilirdi, hem maalesef yakın geçmişte hayatını kaybetti.
Sekiz parçadan oluşan albümün bence en yeni ve önemli bestesi “Lost Ghost”. Diğer parçaların bazılarını önceki albümlerden hatırlıyoruz, ama, bu durumda ortaya bir sorun çıkabilirdi, farklı zamanlarda, farklı müzisyenlerle kaydedilmiş bu ’eski’ besteler yeni albümde, “Lost Ghost” gibi baskın ve duygusal bir besteyle nasıl uyum sağlayacaktı?
Bu sorunu Kerem Görsev tecrübesiyle aşıyor. Mesela, ‘Personal Balance’ı örnek vereyim, önceki albümde dinamik bir parçaydı. Yeni versiyonda dinamizminden taviz vermemiş hatta daha da artmış ama yeni halindeki trombon farkı albümün çizgisinin ‘Lost Ghost’un etki alanının dışına çıkmasını engellemiş.
Önceki albümlerinden tanıdığımız besteleri bir de bu yeni düzenlemeleriyle dinlemek oldukça ilginç geldi bana. Biz buna Elvan Aracı ve trombon farkı diyelim. Kerem kendini besteleri üzerinden yeniden tarif ederek yılların getirdiği toz katmanını ustalıkla havalandırmış.
Görsev’in kilit bir yeni beste çevresinde buluşturduğu ’eski/yeni’ bestelerini bu kadar taze bir sounda dönüştürmesinin sırrı şüphesiz yıllardır birbirini iyi tanıyan müzisyenlerde gizli. Bulut Gülen ve Engin Recepoğulları’nın nefeslileri Kerem’in piyanosunu sürüklerken Volkan Hürsever ve Ferit Odman’lı kontrbas/davul ikilisi Peter Washington, Kenny Washington ikilisini kıskandıracak kadar etkileyici geliyor kulağa.
Müzisyenler: Kerem Görsev: Piyano
Barış Doğukan Yazıcı: Trompet
Engin recepoğulları: Saksofon
Volkan Hürsever: Kontrbas
Ferit Odman: Davul
Besteler: Kerem Görsev
Kayıt Stüdyosu: İTÜ MİAM Stüdyoları
Mixing Stüdyosu: Can Karadoğan, Oğuz Öz
Mastering Stüdyosu: Ahmet Gökhan Coşkun