Hoş Geldin Sevgili Konuk!    [ Müzikli Gezintiler Dileğimizle ...] 25.01.2025

Önceki beğenmeler: 432   
Geri Dön
Geri Dön
Ana Sayfa
Ana Sayfa
Sitede Ara
Sitede Ara
Top 10 Müzik Listesi
Top 10 Müzik Listesi
Haberler
Haberler
Etkinlik Takvimi
Etkinlik Takvimi
S.S.S
S.S.S

Erdem Buri (1925 - 1993)

21 Şubat 1925 doğumlu Erdem Buri Osmanlı döneminin ünlü vezirlerinden Suphi Paşa'nın torunu, Hamdullah Suphi ve Suat Derviş'in de yeğeni. Feriköy’de medfun Kimyacı M. Emin Derviş Paşa (1817-1878) Suat Derviş’in dedesi. Buri soyadının Mustafa Kemal tarafından (bir içki sofrasında) konduğu söylenir.

1960'da Yönetmen Orhan Elmas, Senaryo Yazarı Orhan Elmas'ın Kanlı Firar film müziğini Erdem Buri yaptı.

Tülay German, 1962 yılında Erdem Buri ile "Çoksesli Türk Popüler Müziği"ni gerçekleştirdi. 1962 yılında Erdem Buri ile tanışması, onun artık kendi dilinde şarkılar söylemesine yol açar. Bunda, Erdem Buri’nin politik yönlerinin olmasının, çevresinde bulunan insanların çoğunlukla sosyalist olmasının da büyük bir etkisi vardır. Erdem Buri’nin Tülay German’ı Ruhi Su’yla tanıştırması sonucunda, artık yavaş yavaş Türkçe repertuvara yönelir German. Türkülerin melodi ve ritim yapısını hiç bozmadan, caz formatına uygulamıştır. Bu konuda yol göstericisi Erdem Buri’dir. Erdem Buri-Tülay German ikilisinin çalışmaları, yıllar sonra adı konacak olan “Anadolu-pop” türünün de başlangıcı olacaktır.

1964'te Milli Orkestra ile katıldığı "Balkan Melodileri Festivali"nde, eleştirmenlerin en beğendiği şarkıcı seçilip, Arena dergisine kapak oldu ve Türk Pop müziğinin ilk "hit"i kabul edilen "Burçak Tarlası" plağını doldurdu.

Festivalde söylenmiş "Burçak Tarlası"nın ünü bütün memleketi sarınca, herkes birden kendi dilinde şarkı söylemeye talip oldu ve bunu gerçekleştirebilecek imkanları aramaya başladı. Herkesin bildiği aynıydı. Ya yabancı şarkılara söz yazdırılacak, ya zengin folk geçmişimizden seçilecek parçalar aranje edilecek ya da beste peşine düşülecekti. Bu üç yol aynı anda denenmeye başladı. Alpay, Erol Büyükburç, Tülay German, Erdem Buri, Şanar Yurdatapan, Doruk Onatkut ve Fecri Ebcioğlu'nun cesur denemeleri ile bu üç imkan aynı anda serildi herkesin önüne.

Tülay German’ın sadece türkü yorumladığını düşünmek haksızlık olacaktır. Çünkü, aynı zamanda, Erdem Buri’nin yaşanan dönemin koşullarına uygun bestelerini de yorumlamıştır. Erdem Buri’nin “Yarının Şarkısı”nın 1965 seçimlerinde, Türkiye İşçi Partisi tarafından kullanılması da, bestenin niteliği hakkında bilgi verecektir.

1965"teki ilk Altın Mikrofon Armağanı Yarışması'nda 119 jüri üyesinden biri idi.

1966 yılında, Erdem Buri’yla birlikte Türkiye’den ayrılır. Bu ayrılışın sebebi, Erdem Buri’nin Selahattin Hilav’la birlikte Plehanov’nun “Marksist Düşüncenin Temel Meseleleri”ni Türkçeye çevirmiş olması ve on beş yıl hapsinin istenmiş olmasıdır. Ancak bu ayrılış, Tülay German’ın dünya müziğine açılması sonucunu doğuracaktır. Fransa’da, Charles Aznavour, Léo Ferré Moody Blues gibi önemli isimlerle konserler verir.

70'lerin ilk yarısında Philips'ten ayrılan Tülay German, plak yapmaya bir süre ara verir. Bu arada değişik konserlere katılır. Erdem Buri ile birlikte Türkiye'den gelen sanatçıların Fransa'da konserler vermesini, televizyon programlarına katılmasını sağlar. Bu sanatçılar arasında Hümeyra, Sezen Aksu, Nükhet Duru, Ajda Pekkan gibi isimler de vardır.

1985'te Erdem Buri'nin yönetmenliğini üstlendiği, Mehmet Koç'un La Turquie de Mehmet Koç albümüne Tülay German, piyanosuyla ve sesiyle katılır.

Erdem Buri 1993'te Fransa'da Tülay German'ın kolları arasında hastanede vefat etti.

Sanatçılar, Orkestralar ve Gruplar

Telif Hakkı © Gönderen: Turkpopmuzik.net - (9088 okuma)

Encyclopedia ©